Laura Codruța Kovesi a primit lovitura supremă! Ar putea rămâne fără funcția de la Parchetul European

Astfel, Laura Codruța Kovesi revine la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal iar Curtea de Justiție, la cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei, îl poate elibera din funcție pe procurorul-șef european, în cazul în care constată că acesta nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor, potrivit regulamentului EPPO.

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București – Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruța, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, este scris în soluția ÎCCJ.

Era una dintre condițiile pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European

Trebuie menționat că gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ era una dintre condițiile pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Conform regulamentului, procurorul-șef al EPPO poate fi selectat dintre procurorii „care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective”.

Decizia luată anterior de secţia pentru procurori a CSM

Amintim că secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, în ziua de 6 noiembrie 2018, cererea depusă de Laura Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai apoi, Kovesi a atacat decizia CSM la Curtea de Apel București și a câștigat. Decizia CAB a fost desființată joi de ÎCCJ.

Legea arată că procurorii care activează la DNA şi DIICOT capătă temporar grad de PÎCCJ, pe perioada desfăşurării activităţii la parchetul special. Odată întorşi la parchetul de unde provin, aceştia recapătă şi gradul profesional dobândit prin examen.

Procedura respectivă a fost reglementată prin OUG 56/2009. Secţia pentru procurori a CSM a considerat, la momentul revocării lui Kovesi de la DNA, că aceasta trebuie să revină la DIICOT Sibiu, având în mod temporar grad de PÎCCJ şi putând fi astfel delegată la PÎCCJ.