Laura Codruța Kovesi dă marea lovitură! Parchetul European a intrat la rupere. Confiscări de 23 milioane de euro

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a trimis un comunicat de presă prin care informează că instituția a ”coordonat o operaţiune în care autorităţile judiciare au desfăşurat percheziţii, arestări şi confiscări în valoare de 23 de milioane de euro în Cehia, România şi Slovacia, Patru persoane au fost arestate, fiind suspectate de crearea unui un grup infracţional şi de evaziune fiscală”.

Reprezentanții instituției mai spun că principalii suspecți au organizat un aşa-numit carusel al TVA care implica un circuit repetat al monedelor de platină (platinum coins) prin aceleaşi companii.

EPPO informează că nucleul activităţii infracţionale era în Hamburg iar spălarea de bani se făcea în Cehia şi Slovacia, cu conexiuni importate în România. Suspecții au produs un prejudiciu de cel puțin 23 de milioane de euro în Germania.

S-a pus sechestru pe bunuri

Parchetul European a mai precizat că operațiunea a avut loc miercuri și joi și că a fost coordonată de Biroul Central al Parchetului European din Luxemburg. În plus, a fost pus sechestru pe bunurile și conturile bancare din Cehia și Slovacia. Cei patru suspecți care au fost arestați vor ajunge în cel mai scurt timp în fața judecătorului.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi mai spune că operațiunea a fost condusă de un procuror european delegat din Munchen, acţiunea fiind derulată de autorităţile judiciare din Chemnitz şi Hamburg, din Slovacia şi din Cehia, precum şi de biroul de la Bucureşti al Parchetului European, sprijinit de inspectoratele judeţene de poliţie din Bihor şi Sălaj.