Vești proaste pentru șoferi! Se anunță scumpiri și pe piața carburanților. Cât ar putea costa un litru de benzină

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, spune că un litru de benzină va ajunge la 7 lei, existând posibilitatea ca acesta să depășească nivelul record.

”Benzina şi motorina vor depăşi în curând, dacă lucrurile merg aşa şi nu există nici o încercare a cuiva de la putere, de la Consiliul Concurenţei, în curând va fi 6,50 lei. Iar benzina premium va ajunge la 7 lei în curând şi chiar va depăşi.”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, potrivit Antena 3.

În ultima perioadă, prețul combustibilului a crescut enorm în România. Potrivit Asociației Benzinarilor Particulari, un litru de benzină premium a ajuns la 6,85 de lei, iar prețul celei standard a ajuns la 6,20 lei.

În acest context, specialiștii spun că nu șanse prea mari ca prețul combustibilului să scadă, ci să crească alarmant.

România a ajuns să aibă cel mai scump combustibil din Europa, raportat la salariul mediu

Preţurile carburanţilor au explodat în ultimul an, iar România a ajuns să aibă cel mai scump combustibil din Europa, raportat la salariul mediu. Specialiștii sunt îngrijorați după ce miercuri, pe piețele internaționale a fost înregistrat un preț record al petrolului. Această ultimă explozie a prețurilor va face ca benzina și motorina să fie și mai scumpe în următoarea perioadă.

La unele stații, litrul de benzină se vinde cu 6 lei și 22 sau chiar 30 de bani. E o creștere de peste 25 de procente în comparație cu anul trecut. În iunie 2020, litrul de benzină era 4,5 lei. La un plin de benzină asta înseamnă o diferență 75 de lei pentru un rezervor de 45 de litri.

Datele oficiale arata ca România are cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană când vine vorba despre combustibil.  Acum, specialistii spun ca, în medie, o familie alocă aproximativ 10% din salarii pentru transport în fiecare lună, potrivit Realitatea.

Cât a ajuns să coste motorina?

otodată, motorina ajuns tot aproape de 6 lei. Astfel, România a ajuns să aibă cel mai scump combustibil din Europa, raportat la salariul mediu. Mulți șoferi din România spun că este o creștere foarte mare și nejustificată, mai ales că salariile sunt mici în timp ce prețurile cresc foarte mult.

„Sincer, au crescut foarte mult preturile, având in vedere salariile din România. Sunt foarte mari. Având în vedere că anul trecut, să dau un exemplu, undeva la 4,40 lei era litrul de motorină și acum este 6 lei si, depinde de benzină, în unele locuri chiar depășește”, spune un șofer.

Sursă foto: Dreamstime