Plângere la Comisia Europeană împotriva autorităţilor din Romania din partea organizațiilor de mediu Agent Green, ClientEarth si EuroNatur. România este acuzată de distrugerea sistematică şi deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate, scrie adevărul.ro.

Organizaţiile susţin, într-un comunicat de presă, că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice.

„De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupra mediului. Dar Romsilva susţine că legislatia din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină”, a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natura salbatică, ClientEarth, spune că România încălcat legea cu bună ştiinţă. „Taierile sistematice in siturile Natura2000 fără evaluarile adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Aceasta problema este raspandita larg in Romania, fapt pentru care aducem acest caz în faţa Comisiei Europene.”, spune reprezentanta ClientEarth.

Polonia a fost somată printr-o plângere similară în 2018 la plata a 100.000 de euro zilnic până la oprirea tăierilor din Parcul Naţional Bialowieza.

„Cazul padurii Bialowieza arata cat de eficienta poate fi legea Europeana in protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Speram ca si in cazul padurilor din Romania, Comisia Europeana va trece la fapte înainte ca distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă”, spune Ewelina Tylec-Bakalarz.