Liderul Pro România, Victor Ponta, este nemulţumit de modul în care şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, îşi declină orice responsabilitate în cazul organizării alegerilor locale, având în vedere riscurile generate de pandemia de coronavirus.

Ponta afirmă că l-a lăudat de fiecare dată pe Raed Arafat, însă consideră că, de această dată, medicul “se spală pe mâini, ca Pilat din Pont”.

“Știți că eu întotdeauna vorbesc de bine de dl Arafat, dar se spală pe mâini de data asta, ca Pilat din Pont. Eu l-am întrebat de trei ori ‘Dl doctor, am înțeles ce ne ziceți, și vă înțeleg ca doctor, dar e vreo activitate mai rea pentru pandemia asta decât alegerile?’.

‘A, nu, aia e o decizie politică’. ‘Păi, Raed, nu te supăra, e decizie politică, dar spune-le’ ”, a afirmat Victor Ponta, invitat la România TV.

În luna februarie, pe fondul apropierii pandemiei de coronavirus de ţara noastră, Victor Ponta insista ca preşedintele Iohannis să renunţe la ideea anticipatelor şi să desemneze un guvern de tehnocraţi cu Raed Arafat în frunte.

Arafat: Nu am pierdut controlul pandemiei, dar ne confruntăm cu o situaţie de lungă durată

Şeful DSU dezvăluia recent că spitalele fac față din ce în ce mai greu la numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus, presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă fiind uriașă. Acesta consideră că modul de comunicare către populație este o problemă cu care se confruntă România, dar și alte țări.

„Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere.

Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar noi ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Nu e o situație obișnuită. Când ai un accident mare, durata e mică, reacția e rapidă și se termină. Aici suntem deja de câteva luni de zile. E normal să apară multe tentative de a ataca părerile specialiștilor, de a contesta deciziile autorităților”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.