Probleme mari pentru viitorii pensionari. Actualii angajați trebuie să fie foarte atenți, altfel vor pierde foarte mulți bani la pensie. Totul este deja oficial.

Lovitură cruntă pentru pensionari!

Angajații trebuie să verifice singuri dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie (CAS) datorate pentru veniturile lor. Viitoarea lege a pensiilor prevede ca perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv CAS nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.

Legea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021. Aceasta pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie într-un mod care trebuie să-i facă pe angajați mai atenți în ceea ce privește plata efectivă a acelor contribuții de către angajatori la stat.

Numeroși salariați constată, uneori prea târziu, că există pauze de contribuție în parcursul lor profesional, perioade de timp când apar ca neasigurați, deși știau că sunt angajați și muncesc cu acte în regulă. Totul se întâplă pentru că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care ajung să acumuleze mari datorii la impozitele și contribuțiile pe care le datorează pentru veniturile din acele salarii, le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.

Inițiatorii viitoarei Legi a pensiilor au vrut să îi responsabilizeze mai mult pe angajați. Mai exact, să-i determine să își verifice mai des situația la stat, să se intereseze dacă firmele le plătesc contribuțiile. Dacă la sănătate e destul de simplu să îți dai seama că nu figurezi ca asigurat (mergi la orice medic și constată că nu apari în sistem sau verifici singur asta pe site-ul Casei Naționale de Sănătate), la pensii, s-ar putea să afli destul de târziu că firma nu a fost corectă față de tine.

„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte”, scrie în viitoarea lege a pensiilor.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) spune că asigurații ar putea cere de la casele de pensii certificarea stagiului de cotizare, o adeverință prin care se atestă stagiul de cotizare.

O altă modalitate este deschiderea unui cont online pe portalul CNPP. „După ce persoana își crează un cont pe portal poate avea acces la următoarele: informații din carnetul de muncă cu condiția să fi fost scanat și prelucrat; informații accidente de muncă și boli profesionale, dacă este cazul; fișa participant fond pensii PILON II; stagii anuale și lunare după 01.04.2001; fișa financiară; Declarații nominale depuse de angajatori”, mai spun autoritățile, conform avocatnet.ro.

Varianta contului online este cea mai avantajoasă pentru că angajatul are apoi acces tot timpul la acele informații, nu trebuie să facă cereri speciale pentru a afla ce îl interesează, de fiecare dată, iar contul îi oferă mai multe informații de atât, mai spune sura citată.