Potrivit Adevarul.ro, suma cotei plătite de CNPP din bugetul de asigurări sociale și cea suportată din bugetul de stat, a depășit media tuturor celor șase categorii de beneficiari ai pensiilor speciale.

Redacția a trimis Casei Naționale de Pensii Publice o atenționare prin care a semnalat o posibilă eroare de calcul sau de redactare a pensiilor medii plătite parlamentarilor, judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar din instanțe și parchete, diplomațiilor și consulilor și foștilor angajați ai Curții de Conturi.

Ca răspuns, CNPP a menționat că nu a fost făcută nicio greșeală de redactare sau vreo eroare de calcul. Potrivit instituției, anumiți beneficiari ai legilor speciale nu au contribuit deloc înainte de ieșirea la pensie, iar din această cauză veniturile lunare sunt suportate în totalitate de stat.

„În totalul celor 3.653 de beneficiari de pensii de serviciu (L303/2004) sunt şi persoane care, datorită dispoziţiilor legii speciale, nu au şi componenta stabilită la sistemul public de pensii, deci nu au cotă suportată din BASS, ci numai drepturi de pensie de serviciu suportate din BS, motiv pentru care la cota suportată de BS este înscrisă suma de 16.511 lei”, se arată în raspunsul CNPP.

Potrivit tabelului de mai jos, aceleași probeme sunt prezente în toate cele șase categorii, deoarece pensiile medii anunțate de CNPP nu sunt egale cu suma plătită în baza contributivității și suma suportată din bugetul de stat.