Potrivit Fiscului, maşinile proveneau din Germania, Olanda şi Austria, prejudiciile rezultate din vânzarea acestora, fără a fi plătite obligaţiile fiscale către stat, depăşind 84 milioane de lei. De asemenea, au fost instituite 51 de măsuri asigurătorii asupra a 170 de autoturisme, potrivit agerpres.ro

Prejudicii cauzate bugetului de stat

În urma acţiunilor de control au mai existat 20 de situaţii în care s-au sesizat organele de urmărire penală pentru prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de peste 72 milioane de lei.

„Inspectorii DGAF au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 de contribuabili (persoane juridice şi persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda şi Austria, fără să plătească obligaţiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane de lei şi au fost confiscate 35 de autoturisme. Firmele erau înfiinţate pe numele unor persoane fizice cu situaţie materială precară, iar autoturismele erau cumpărate cu numerar de către persoane fizice la un preţ cu cel puţin 19% (cota neplătită de TVA) mai mic decât preţul pieţei.’Cuantumul mare al prejudiciului calculat de inspectorii antifraudă a determinat iniţierea cooperării cu Poliţia Română”, precizează ANAF.

Preţul mic al unei maşini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice

Instituţia notează că parte dintre cazurile instrumentate de către inspectorii DGAF au fost valorificate de organele competente sesizate, în cadrul unor acţiuni comune, precum acţiunea din data de 25 februarie, iniţiată de poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR.

ANAF atrage atenţia asupra faptului că preţul mic al unei maşini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice şi precizează, în acelaşi timp, că acţiunile de control în acest domeniu vor continua.