Grupul bancar francez Societe Generale a avut și el de suferit a anunţat miercuri că a încheiat anul 2020 cu pierderi de 258 milioane de euro, în ciuda unei reveniri în a doua jumătate a anului, relatează AFP.

Pierderi de 258 de milioane de euro pentru Societe Generale

Grupul Societe Generale a raportat pierderi nete de 258 milioane de euro pentru anul trecut, comparativ cu un profit de 3,2 miliarde de euro în 2019.

Pandemia de coronavirus a obligat banca franceză să majoreze provizioanele pentru credite neperformante şi să restructureze divizia de investment banking. De asemenea, anul trecut venitul bancar net, echivalentul cifrei de afaceri, a scăzut cu 10%.

Într-un comunicat de presă, Societe Generale a informat că a înregistrat pierderi de aproximativ 1,6 miliarde de euro dar situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în a doua jumătate anului, când a înregistrat un profit net de 862 milioane de euro în trimestrul al treilea şi un profit de 470 milioane de euro în ultimul trimestru.

“Rezultatele din trimestrul patru oferă o nouă confirmare a relansării activităţilor noastre după un început de an marcat de impactul crizei COVID“, a declarat directorul general Frederic Oudea.

Grupul va propune acordarea unor dividende în valoare de 0,55 euro pe acţiune

În pofida pierderilor înregistrate anul trecut, Societe Generale a anunţat că va propune acordarea unor dividende în valoare de 0,55 euro pe acţiune la următoarea Adunare Generală anuală, echivalentul unor plăţi de 470 milioane de euro. În plus, banca franceză intenţionează să îşi recompenseze acţionarii cu o sumă similară, sub forma unei răscumpărări de acţiuni care se va derula în trimestrul patru 2021, cu condiţia ca Banca Centrală Europeană să ridice recomandările privind limitarea recompenselor acordate acţionarilor băncilor.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 149.000 de angajaţi în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare pentru companii, respectiv Global Banking şi Soluţii pentru Investitori.

În România, BRD Groupe Societe Generale operează o reţea de 625 de unităţi, a emis aproximativ 2,41 milioane de carduri şi deţine o reţea de acceptare de aproximativ 30.000 POS şi aproape 1.500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii iunie 2020, de 58,39 miliarde de lei.