După ieşirea din UE pe 31 ianuarie anul acesta, Regatul Unit continuă să aplice normele europene până la 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit.

După ce deputaţii britanici au votat un proiect de lege privind menţinerea integrităţii pieţei interne britanice, Comisia Europeană a lansat pe 1 octombrie procedura de infringement aplicată atunci când constată posibile încălcări ale legislaţiei UE într-o ţară membră, în cazul de faţă executivul comunitar considerând că respectiva lege încalcă protocolul privind Irlanda de Nord din acordul de Brexit şi a solicitat guvernului britanic retragerea proiectului de lege, aflat în prezent în dezbaterea Camerei Lorzilor, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Londra a primit o scrisoare de la Bruxelles

Conform primei etape a procedurii de infringement, Londra a primit din partea Bruxelles-ului o ”scrisoare de punere în întârziere”, cu un termen de o lună să răspundă. Dar, ”până astăzi, UE nu a primit niciun răspuns din partea Regatului Unit”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. ”Reflectăm asupra următoarelor etape, în special emiterea unui ”aviz motivat””, a adăugat el, referindu-se la ultima etapă a procedurii, după care executivul comunitar se poate adresa Curţii de Justiţie a UE.

Proiectul de lege britanic privind piaţa internă repune în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, prevedere considerată esenţială pentru menţinerea acordurilor de pace în insula Irlanda.

Londra nu a transmis niciun răspuns

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a confirmat marţi că Londra că nu a transmis niciun răspuns Bruxelles-ului la ”scrisoarea de punere în întârziere”, dar a menţionat angajamentul guvernului britanic de ”a găsi un rezultat satisfăcător pentru ambele părţi” în cursul negocierilor privind relaţia post-Brexit.

La rândul său, Bruxelles-ul speră că dispoziţiile problematice din proiectul britanic privind piaţa internă vor fi eliminate în cazul încheierii unui acord comercial cu Regatul Unit, deşi negocierea acestuia continuă fără progrese semnificative.

Ce împiedică încheierea acordului

Trei teme majore împiedică încheierea unui acord, respectiv solicitarea europenilor de a avea în continuare acces în apele britanice pentru pescuit, garanţiile cerute Londrei în materie de concurenţă şi modalităţile de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord comercial.

”Încă nu am reuşit. Mai avem mult de lucru”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Şi ”nu am găsit încă o soluţie pentru pescuit”, unul dintre subiectele cele mai sensibile, a subliniat el.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb. Dacă în final tratativele eşuează, relaţiile comerciale dintre UE şi Regatul Unit se vor desfăşura doar pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)