Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, nu s-a aflat pe lista iniţială de 40 de oficialităţi belaruse vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor bancare, dar UE susţine că refuzul lui de a lua în considerare organizarea unor noi alegeri ca soluţie de a depăşi criza actuală din Belarus nu lasă alte opţiuni, notează Reuters, citat de agerpres.ro.

La reuniunea de miercuri a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER), ambasadorii statelor membre vor primi o a doua listă cu numele unui număr de 15 demnitari belaruşi, printre care Aleksandr Lukaşenko şi, cu excepţia unor obiecţii din partea oricărui stat membru, sancţiunile vor fi adoptate până vineri.

Sancţiunile sunt menite să sprijine protestele antiguvernamentale masive de la Minsk, unde mii de manifestanţi au fost arestaţi.

În luna octombrie, Belarusul a anunţat represalii împotriva UE

Uniunea Europeană a adoptat deja sancţiuni împotriva a 40 de oficialităţi ale regimului din Belarus, printre care ministrul de interne şi adjunctul său, acuzaţi de implicare în reprimarea protestelor şi în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles.

Preşedintele Belarusului nu a figurat iniţial pe această listă pentru a-l convinge să accepte o mediere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi să declanşeze discuţii cu opoziţia pentru a organiza noi alegeri prezidenţiale.

Mai multe ţări membre ale UE şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, obligate de autorităţile belaruse să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

Aleksandr Lukaşenko nu a fost sancționat de UE

La începutul lunii octombrie, președintele Consiliului European declara că președintele Belarusului nu figura pe lista persoanelor sancţionate de UE. Anunțul acestuia venea în contextul în care liderii UE au dat undă verde pentru sancţionarea Belarusului, după ce au ajuns la un acord privind un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni adresat Turciei.