Statistica guvernamentală arată că în Regatul Unit s-au raportat marți 21.331 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În plus, bilanțul de marți arată că numărul celor infectați a crescut față de cel de luni, atunci când s-au înregistrat 18.804 cazuri.

Raportul oficial consemnează de asemenea 241 de decese survenite după mai puţin de 28 de zile de la un test pozitiv, faţă de 80 constatate cu o zi înainte, precizează Reuters.

Pandemia de coronavirus a dus la decesul a peste 170 de mii de persoane

Cifrele oficiale arată că primul val de coronavirus a dus la moartea a aproape 170 de mii de persoane, mai mult decât în perioada similară precedentă de patru ani în medie.

Eurostat arată că în perioada martie-iunie a acestui an, 168.000 de oameni au murit în plus în 26 de state UE.

„Aceste cifre includ toate decesele, indiferent de cauzele lor, dar pot fi utile pentru evaluarea efectului direct şi indirect al pandemiei de COVID-19 asupra populaţiei europene”, a precizat Eurostat într-un comunicat.

Irlanda lipsește din analiză

Irlanda nu este inclusă în această analiză întrucât biroul de statistică al UE nu a primit încă datele din partea sa, a declarat ofiţerul de presă al Eurostat, Ana-Maria Marola.

Biroul a stabilit că vârful deceselor în plus s-a înregistrat în săptămâna dintre sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie, cu 36.000 de decese suplimentare înregistrate. La polul opus, în săptămâna de după jumătatea lui iunie, s-au înregistrat cu 2.000 de decese mai puţin în 2020 decât în medie în cei patru ani precedenţi

În martie, au murit mai mulţi bărbaţi decât femei, dar situaţia s-a inversat în aprilie şi începutul lui mai. Numerele de decese în rândul femeilor şi bărbaţilor a ajuns însă aproape similar la începutul lui iunie.

 

Italia, prima cea mai dur lovită țară

Prima ţară lovitură dur de pandemie în Europa a fost Italia, urmată de Spania. Cele două ţări înregistrează şi cele mai mari salturi ale numărului de decese. Spania a înregistrat cu 48.000 de decese în plus faţă de media precedenţilor patru ani şi Italia 46.000. Ele au fost urmate în acest clasament al deceselor suplimentare de Franţa (30.000), Germania şi Olanda câte 10.000.

Structura de vârstă a persoanelor care au murit în plus faţă de media ultimilor patru ani este similară cu cea a celor cel mai vulnerabile la coronavirus. Circa 96% dintre cele 168.000 de persoane decedate în plus au vârsta de 70 de ani şi peste.