Preşedintele SUA Donald Trump a declarat luni că va participa joi la o dezbatere cu fostul vicepreşedinte Joe Biden, în pofida condiţiilor pe care le consideră nedrepte, relatează Reuters.

”Voi participa, cred doar că este foarte nedrept”, a declarat Trump jurnaliştilor.

”Voi participa, dar este foarte nedrept că au schimbat subiectele şi este foarte nedrept că din nou avem un prezentator care este total părtinitor”, a spus preşedintele american.

Trump a anunţat pe 2 octombrie că a fost testat pozitiv pentru Covid-19 şi a refuzat să spună când a fost testat ultima oară negativ, înainte de prima dezbatere prezidenţială, care a avut loc pe 29 septembrie. Cu toate acestea, Trump se va testa pentru noul coronavirus înainte de următoarea dezbatere prezidenţială.

Vot crucial în Florida

Alegătorii din statul american Florida, considerat crucial pentru desemnarea preşedintelui, au început luni să voteze anticipat pentru scrutinul de la 3 noiembrie, în condiţiile în care un număr record de 28 milioane de americani, în majoritatea lor democraţi, şi-au exprimat deja opţiunile, mai transmite sursa citată.

Statul Florida este considerat de toată lumea ca obligatoriu de câştigat pentru Trump, al cărui şanse de victorie se reduc considerabil dacă pierde în acest stat din sud.

Florida oferă 29 de voturi electorale, la egalitate cu New York – state devansate doar de California şi Texas -, din cele 270 de voturi în Colegiul Electoral care îl desemnează pe preşedintele SUA.

Un sondaj Reuters/Ipsos din perioada 7-14 octombrie a arătat un plus de două procente în favoarea lui Biden (49%) faţă de Trump (47%), în marja de eroare de patru puncte procentuale.

Ambele echipe de campanie au cheltuit masiv în publicitate electorală în Florida, cu un plus pentru Biden, care a strâns semnificativ mai multe fonduri decât Trump din vară, stabilind recorduri lunare consecutive pentru un candidat la preşedinţia SUA.

Trump va avea mitinguri de campanie mai întâi la Prescott, apoi în Tucson, Arizona, un alt stat în care cele două campanii se află în strânsă concurenţă.

Cele 27,9 milioane de americani care au votat deja, fie prin corespondenţă, fie în persoană, conform Universităţii din Florida, reprezintă cel mai ridicat număr de votanţi până în acest punct al campaniei, comparativ cu alegerile precedente.

Până acum şi-au exprimat votul circa 20% din totalul alegătorilor din 2016, care a fost de peste 136,6 milioane.

Votanţii înregistraţi ca democraţi reprezintă 55% din totalul de 10,9 milioane de care au votat deocamdată în statele care raportează astfel de date, comparativ cu 24% de partea republicanilor.