După „zidul roșu” laburist, furia „zidului albastru” conservator. În Anglia, orașele din nord sunt la rândul lor plasate sub cele mai stricte restricții pentru a opri pandemia COVID-19. De miercuri, au fost înregistrate aproape 22.000 de cazuri și mai mult de jumătate din cele 367 de decese au vizat această parte a țării. Și cu cât cazurile cresc, cu atât mai mult se deteriorează relațiile dintre un Nord, care este reînchis dureros, și un Sud care continuă să trăiască aproape normal.

Deja săptămâna trecută, Boris Johnson a trebuit să facă față furiei primarului din Manchester, un oraș mare din nord-vestul ţării, care a refuzat să intre în categoria „risc foarte ridicat” fără un angajament de ajutor financiar de 65 de milioane de lire sterline (71,9 milioane de euro). Andy Burnham, care în cele din urmă a obținut doar 60 de milioane de lire sterline (66,4 milioane de euro), l-a acuzat pe premier că a jucat „poker cu viața britanicilor” .

Luni, aliații lui Boris Johnson au trecut la ofensivă

Într-o scrisoare către șeful guvernului, 55 de deputați conservatori din nord au cerut un plan real pentru a pune capăt izolării și un „proiect concret de redresare economică pentru regiunile cel mai afectate”.

Dacă nu se va face nimic, amenință ei, „diviziunea Nord-Sud” ar putea duce la o serie de rebeliuni și ar provoca căderea partidului. „Alegătorii care au votat conservator în 2019 [în timpul alegerilor legislative] nu digeră modul în care este tratat Nordul”, a declarat un deputat conservator în presa britanică. Când Londra era centrul infecțiilor, întreaga țară s-a închis. Dar acum, când Nordul este centrul, sunt puse în aplicare carantine locale”.

Dacă focul de protest nu va fi stins rapid, pandemia l-ar putea costa pe Boris Johnson majoritatea în Parlament. În decembrie, Partidul Conservator a câștigat multe orașe ale „zidului roşu”, municipalități din nordul Angliei care votează în mod tradițional pentru laburişti. Pentru prima dată s-a născut un „zid albastru” care a permis marea victorie a partidului.

Dar astăzi, acest „zid albastru” suferă din plin de consecințele economice și de sănătate legate de pandemie și se simte abandonat de cel pe care l-a susținut. Unii dintre alegători încep să se organizeze. Pe 18 octombrie, în frunte cu fostul ministru Jake Berry, 40 de conservatori aleși au înființat uniunea Northern Research Group („Grupul de cercetare al Nordului”).

Care este misiunea lor

Misiunea lor: să se asigure că promisiunile de dezvoltare economică a Nordului, istoric mai sărac decât Sudul, vor fi respectate de Downing Street. „Solicităm o promisiune de angajament sau o reafirmare a angajamentului guvernului de a reduce inegalitățile, care au fost sporite din cauza pandemiei, între Nord și Sud”, detaliază David Jones, fost ministru responsabil pentru Brexit și semnatar al scrisorii.

„Împărtășesc absolut frustrarea colegilor mei în fața restricțiilor”, a încercat, marți, să liniștească ministrul responsabil cu Finanțele, Rishi Sunak, afirmând că guvernul a rămas hotărât să investească în Nord. Va fi suficient acest lucru pentru a opri nemulțumirea deputaților din Nord?

În „Daily Express’, un conservator a prezis: „Partidul este împărțit în atât de multe facțiuni încât un război intern pare acum inevitabil”.