Guvernul de la Olso a anunţat, marţi, că cetăţenii din Norvegia vor primi gratuit vaccinul împotriva COVID-19, acesta urmând să fie inclus în programul naţional de vaccinare, transmite Reuters.

Erna Solberg, premierul Norvegiei (foto), a transmis: „Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur şi eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită.”

„UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiţi şi negociază acorduri cu alţi producători. Norvegia (ţara nemembră a UE – n.red.) este acoperită de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare încheiate cu Suedia”, mai precizează declaraţia premierului norvegian. Conform înţelegerii dintre Guvernele de la Stockholm şi Oslo, Suedia va achiziţiona mai multe vaccinuri din schema de achiziţie a UE, pe care le va revinde Norvegiei.

Norvegia face parte şi din COVAX, schema globală de distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), din care fac parte 171 de ţări, inclusiv China, dar fără SUA şi Rusia.

Obiectivele programului OMS sunt să ofere un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 deopotrivă pentru statele bogate şi cele sărace, să descurajeze o competiţie între ţări pentru obţinerea unor stocuri proprii cât mai mari de vaccin şi să fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc în fiecare ţară, scrie Agerpres.

Iniţiativa COVAX mai este gestionată, împreună cu OMS, de alianţa pentru vaccinuri GAVI şi de Coaliţia pentru Inovaţii de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Norvegia este un donator atât pentru GAVI, cât şi pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.

Şi japonezii vor fi vaccinaţi gratuit de stat împotriva COVID-19

O măsură similară a fost anunţată cu ceva timp în urmă şi în Japonia. Prima doză de vaccin pentru COVID-19 va fi administrată gratuit populației din această ţară, potrivit unui regulament al Ministerului Sănătății.

Regulamentul se referă doar la prima doză a unui potențial vaccin, într-un moment în care nu este încă clar câte vor fi necesare pentru a fi eficient. Deocamdată, nu s-a stabilit dacă această politică va acoperi rezidenții străini din Japonia, a afirmat un oficial din domeniul sănătății în declarațiile colectate de agenția locală de știri Kyodo.

Guvernul a alocat un buget de 671,4 miliarde de yeni  (5,45 miliarde de euro / 6,38 miliarde de dolari) pentru a încerca să asigure suficiente vaccinuri pentru prima jumătate a anului 2021 care să fie administrate întregii populații, estimată la 127 de milioane de oameni.