Vasul de 294 de metri a fost închiriat pe o perioadă de 10 ani de la Hoegh LNG din Norvegia, care va asigura mentenanţa terminalului şi personalul.

Lituania a semnat un contract de furnizare de gaz natural lichefiat cu producătorul Statoil din Norvegia, care va începe livrările de marţi.

Terminalul va permite Lituaniei să cumpere 540 de milioane de metri cubi de gaz anul viitor, pentru ca ulterior să poată ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la furnizorul norvegian.

În prezent, Lituania are un contract de livrare cu Gazprom din Rusia, care va expira la finalul anului 2014. Anul trecut, Lituania a cumpărat 2,7 miliarde de metri cubi de gaz de la gigantul rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Günter Oettinger, comisarul european pentru Energie, a declarat că instalarea acestui terminal reprezintă un pas mare făcut de Lituania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, care asigură competitivitatea preţurilor şi garantează sigurnaţa livrărilor de gaze în regiune.

Potrivit analiştilor, terminalul de gaze naturale instalat în Marea Baltică asigură şi celorlalte ţări baltice, Estonia şi Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat.