România traversează o criză fără precedent din cauza pandemie de coronavirus, dar se pare că vom risca și vom avea alegeri locale în această toamnă. 27 septembrie este data fixată a scrutinului, iar atunci și Bucureștiul, își va alege conducerea pentru următorii patru ani.

Deși nimeni nu o spune cu subiect și predicat, Capitala este perla coroanei alegerilor locale. Aici, PSD are de patru ani puterea locală după ce Dreapta și-a dat cu stângul în dreptul acum patru ani și le-a pavat socialiștilor drumul către puterea totală în Capitală.

După patru ani în fruntea Primăriei, Gabriela Firea pare că-și pune de una singură piedică. S-a lăudat că a câștigat în 2016 primăria (pe greșelile imense ale Dreptei), dar puțini au spus că atunci prezența la urne a fost una sub nivelul mării. Acum, Firea vine după patru ani și parcă vrea cu tot dinadinsul să ne arate că nu a înțeles absolut nimic. Ori e habarnism politic total, ori e cinism dus la extrem.

Când consulți lista de consilieri ai PSD, tu bucureștean cu acte în regulă, te ia amețeala pur și simplu. Asta ca să nu spun scârba totală și probleme stomacale. Scoateți antivomitivele. Cele de calitate.

Lista rușinii lui Firea e de un grotesc absurd și de o bătaie de joc totală pentru bucureșteni, dar și pentru România în general. Să începem cu începutul. Unicul și inconfundabilul Petre Roman „Sună ca naiba”. Expresia „Sună ca naiba” nu-mi aparține, este producție proprie a primului premier al României post decembriste. Pentru cei mai tineri, dacă nu știți cine e, vă dau un indiciu. E tatăl Oanei Roman, prezență mai mult decât obișnuită în publicațiile mondene.

Să revenim la Petre Roman „Sună ca naiba”. Eram dator cu o explicație. Imediat după înlăturarea dictatorului Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989 cei care au pus mâna pe putere în România s-au gândit să schimbe titulatura țării. Republica Socialistă România (RSR) nu mai exista. Când a auzit Republica România, Petre Roman a rostit celebrul și josnicul „Sună ca naiba”. Dacă asta ar fi singura problemă a idolului femeilor de la APACA, nu ar fi nicio problemă.

Petre Roman este mâna dreaptă a bolșevicului Ion Iliescu, alături de care a pus mâna pe putere în decembrie 1989. Nu vă lăsați păcăliți de așa zisa dizidență a lui Roman la Iliescu. Roman este inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990. Atunci, bucureștenii au fost omorâți, schingiuiți și vătămați pe viață de hoardele minerilor. Crime împotriva umanității. Aceasta este acuzația la adresa acestuia. Așa zisul dizident Roman este fiul lui Walter Roman, un comunist propagandist pur, ideolog al URSS și al stalinismului în România. Citiți istoria! Așa cum a avut posibilitatea Petrică Roman să studieze la Paris, îi puteți afla și voi trecutul. Nu lăsați trecutul să ne afecteze prezentul sau viitorul. Am condamnat comunismul pentru crimele sale odioase, chiar avem nevoie în 2020 de discipolii trecutului? Să mai vorbim despre lejeritatea cu care s-a mișcat Roman prin diferite partide în 30 de ani? E prea puțin față de cele amintite mai sus. A schimbat partidele precum vopseaua de păr.

O altă descoperire a încă primarului Capitalei, Gabriela Firea, Dumitru Corleone Dragomir. Mai crede cineva că porecla de Corleone i se trage de la vreun profesor universitar sau doctor inginer? Mitică Dragomir a fost condamnat la pușcărie cu executare înainte de 1989, iar după 1990 a avut sau are mai multe dosare în faze mai mult sau mai puțin avansate pe linie penală. A condus LPF în cea mai „înfloritoare” perioadă, atunci când blaturile erau mai frecvente decât torturile pe mesele românilor.

Mai trebuie spus că pe lângă pușcărie, Mitică a fost cunoscut înainte de 90 prin faptul că a condus echipe de fotbal de tristă amintire , Victoria, formația Secuității, și Scornicești, cea din localitatea unde s-a născut dictatorul. Celebre și scabroase rămân poveștile lui Mitică despre cum a scăpat de alți ani de pușcărie. Chia el a povestit cu mândrie cum a fost prins cu o geantă cu bani de Miliție și i-a păcălit pe aceștia spunându-le că voia să vină fix la sediul lor să le-o dea. O găsise pe stradă. Omul nou, candidat al PSD pentru funcția de consilier local.

Nu vă grăbiți. Lista încă primarului Capitalei e cu de toate. Platou complet. Anghel Iordănescu, fost parlamentar, invenția politică a lui Gabriel Oprea, paharnicul lui Miron Cozma, omul care a adus brutele în București să schingiuiască cetățenii Capitalei. După o carieră importantă ca selecționer al României, națională pe care a dus-o până în sferturile Mondialului american din 1994, tata Puiu s-a reprofilat. Din păcate, zero barat în politică.

De la Steaua, mergem la Dinamo. Următorul pe listă, Cornel Dinu, fost jucător reprezentativ al echipei din Ștefan cel Mare. Dinu are, la rândul său, legături cu trecutul comunist. A fost secretar de stat în Ministerul Sportului imediat după 1990 și prieten la cataramă cu Ion Iliescu, după cum a și recunoscut. Dinu a antrenat Scorniceștiul lui Ceaușescu și a fost așa zisă gardă de corp pentru Nina Iliescu, soția lui Iliescu, în decembrie 1989. Un alt moment întunecat pentru Dinu s-a petrecut 20 de ani mai devreme, la Mondialul mexican din 1970. Acolo s-a petrecut una dintre cele mai mari nedreptăți ale fotbalului românesc. Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin a fost luat doar ca turist la Guadalajara. Deși Dobrin a fost un fotbalist de talie mondială, nu a jucat în „Groapa cu lei”. Selecționerul Angelo Niculescu, Mircea Lucescu și Cornel Dinu, pe atunci jucători, i-au interzis Gâscanului duelul cu Brazlia lui Pele, cu Marea Britanie și Cehoslovacia. S-a vorbit despre faptul că Gicu Dobrin nu s-ar fi antrenat corespunzător în Mexic. Povești mincinoase pe care nici hârtia îngălbenită de istorie nu le suportă.

Mergem în Giulești. După Steaua și Dinamo, urmează Rapid. Dacă numele celor de mai sus au avut legături strânse sau mai puțin strânse cu PSD, numele lui Daniel Pancu nu ne arată nimic. Ghiveciul lui Firea e aproape complet. Culmea, Pancu tocmai a semnat cu Iașiul. Să antrenezi Poli Iași și să vii în București la ședințele de Consiliu Local? Ceva nu se leagă. Dacă nu e prostie în formă pură, e cel puțin aberant.

Am avut premieri, șefi de Ligă, foști fotbaliști, antrenori, nu e așa că aveam nevoie și de actori? Firea e de necontrolat. Monica Davidescu, partenera de viață a lui Aurelian Temișan. Vorba lui Gică Hagi: să fie bine, ca să nu fie rău.

Deja ne-am întins la vorbă și era să uit de Elisabeta Lipă. O fostă mare conotoare care pe final de carieră a lăsat barca pentru trandafiri. De ce? Ca să fie platoul lui Firea aproape complet.

Să mai continuăm? Dezamăgirea și scârba se întrepătrund. Cu numărul 7 pe tricou, regizorul Sorin Ilieșiu. Oare trecutul nu se rușinează de prezent? „Monarhia salvează România” este un slogan care s-a auzit în stradă, printre golani, în 1990 și nu numai, dar și un film realizat de Sorin Ilieșiu. Domnule Ilieșiu, cum se poate ca un monarhist convins să ajungă să candideze pe lista partidului fondat de cel care l-a alungat cu arma pe Mihai I din România? Chiar trecutul e atât de îndepărtat? Nu erați dvs?

Dincolo de absurditatea listei lui Firea mai rămâne o întrebare. PSD chiar nu avea niciun om să pună pe liste? PSD București e chiar zero barat de a trebuit să aducă din exterior o listă întreagă? Și încă ceva. Bucureștenii ar putea să întrebe. Ce competențe au aleșii lui Firea? Ce ar putea să facă Petrică Roman, Dumitru Dragomir, Cornel Dinu, Daniel Pancu sau Anghel Iordănescu din funcția de consilieri? Imagine înțeleg, dar de atâta bătaie de joc pe seama bucureștenilor nu credeam că poate fi în stare nici măcar PSD. Jos labele de pe București.