Căderea părului nu este cauzată de carența de vitamine, deși un aport prea mare poate contribui la rărirea și fragilitatea părului. În schimb, căderea părului poate fi cauzată de lipsa unor proteine ​​sau fier din dietă, explică Verywellhealth.

Deși nu putem face nimic în privința unor factori precum vârsta și genetica, un factor asupra căruia deținem controlul este dieta.

Alimentele benefice pentru creșterea părului sunt cele care au valoare nutrițională ridicată, cum ar fi ouăle și peștele gras. Deficiențele de nutrienți pot afecta sănătatea părului.

Vitaminele și căderea părului

Vitaminele și mineralele au un rol major în sănătatea foliculilor de păr și a ciclului de creștere a părului. Cu toate acestea, impactul exact al aportului de vitamine asupra căderii părului este complex. Iată ce se știe despre deficiența de vitamine, aportul de nutrienți și căderea părului:

Obținerea prea multor vitamine specifice, inclusiv vitamina A, poate provoca căderea părului

Carența de fier și de proteine ​​pot contribui la rărirea părului.

Pierderea rapidă în greutate (care se poate suprapune cu deficiențe de vitamine) poate provoca căderea părului

Cercetările privind aportul de vitamine și căderea părului sunt limitate.

Carența de vitamine care poate contribui la rărirea și la căderea părului:

Vitamina B, biotină și acid folic

Vitaminele B au un rol special în multe funcții ale corpului, inclusiv în diviziunea celulară. Biotina este un tip de vitamină B (B7) care ajută organismul să transforme alimentele în energie și să gestioneze comunicarea celulară.

Căderea părului poate fi un simptom al deficienței de biotină. Dacă aveți o deficiență, administrarea biotinei poate ajuta la oprirea căderii părului.

Vitamina D

Vitamina D este cunoscută pentru menținerea oaselor puternice. În general, oamenii cu deficit de vitamina D se confruntă cu căderea părului, asociată cu rahitismul. Pentru persoanele cu deficiență de vitamina D, suplimentele ar putea ajuta.

În plus, studiile au arătat o legătură între deficiențele de vitamina D și afecțiunile autoimune, inclusiv alopecia, o afecțiune care provoacă căderea părului.

Fier

Fierul este important pentru globule roșii sănătoase, care transportă oxigen în întregul corp. Dacă nu obțineți suficient fier din dietă, puteți suferi de anemie sau veți avea un număr scăzut de globule roșii în sânge, o cauză a căderii părului

Vitamina C

Vitamina C poate fi asociată cu imunitatea, mai degrabă decât cu căderea părului. În cazul în care căderea părului este asociată cu deficiența de fier, încercați să obțineți mai multă vitamina C din citrice, cartofi, ardei și alte alimente.

Zinc

Zincul este un alt oligomineral care susține funcția celulară sănătoasă. Deficiența de zinc este rară, dar este asociată uneori cu alopecia.

Vitamina E

Vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și a altor funcții ale corpului. Există totuși puține date despre vitamina E și căderea părului.

Magneziu

Magneziul este un element chimic care susține sănătatea creierului. Căderea părului nu este un simptom tipic al deficienței de magneziu, dar unele cercetări arată că suplimentele cu magneziu pot duce la căderea părului la femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic.

Prea multe vitamine pot provoca căderea părului?

Uneori, căderea părului poate fi cauzată de excesul unei anumite vitamine sau minerale.

Vitamina A

Vitamina A contribuie la creșterea celulară, dar prea multă vitamina A poate duce la căderea părului. Majoritatea adulților nu ar trebui să consume mai mult de 10.000 de unități internaționale (UI) de vitamina A zilnic.

Seleniu

Seleniul este un mineral de care corpul are nevoie în cantități mici. Unele cercetări arată că seleniul poate duce la căderea părului, inclusiv în rândul persoanelor care fac chimioterapie.