Un nou oraş important din Franţa a decis să limiteze viteza de circulaţie a autoturismelor la 30 km/h.

Primarul ecologist din Lyon se ţine de promisiune şi limitează viteza de circulaţie

După capitala Paris, acum şi autorităţile din Lyon au decis să impună această limitare de viteză. Primarului oraşului a anunţat, marţi, că generalizarea limitării vitezei la 30 km/h va intra în vigoare din primăvara lui 2022, cu scopul de a reduce accidentele rutiere, transmite agenţia AFP, citată de News.ro.

“În primăvara viitoare, vom trece, în oraş, la 30 (de kilometri pe oră). Toate drumurile sau aproape toate vor avea (viteza limitată la) 30 km/h, mai puţin anumite axe foarte circulate, care vor rămâne la (limita de viteză de) 50 km/h”, a declarat primarul ecologist Grégory Doucet pentru France 3 Rhône-Alpes.

Edilul din Lyon spune că această decizie controversată este menită “să liniştească oraşul” şi să aducă o “reducere a accidentelor”.

“În marile capitale europene, la Bruxelles, în Spania sau în Olanda, unde s-a trecut deja, în oraş, la (limitarea vitezei la) 30 km/h”, s-au constatat cu “40% accidente mai puţin în oraş”, a mai spus Doucet.

Această măsură făcea parte din programul candidatului ecologist, ales în funcţia de primar al Lyon-ului în luna martie 2020. Ea are şi ca obiectiv suplimentar o reducere a “zgomotului circulaţiei” care-i afectează pe cei peste 500.000 de locuitori ai Lyon-ului, a declarat AFP viceprimarul însărcinat cu mobilitatea, Valentin Lungenstrass.

30 km/h şi în Paris, începând cu 30 august

Pe 30 august, capitala Franţei, Paris, limita viteza de circulaţie la 30 km/h pe întreg teritoriul său.

Limită de viteză de 30 de km/h era oricum în vigoare pentru 60% din străzile Capitalei. Vor fi câteva excepții de la regulă. Pe Champs Elysées se va putea circula în continuare cu 50 de km/h. Pe primul inel periferic va fi menținută viteza actuală de 70 de km/h.

Pentru cei care nu vor respecta decizia Primăriei Capitalei, amenda este de 135 de euro și retragerea a 2 puncte de pe permisul de conducere.

Sursa foto: Dreamstime