Moneda naţională a continuat să se aprecieze în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, iar cursul a coborât sub nivelul de 4,21 lei/euro, pe fondul ordinelor de vânzare de valută plasate de clienţii comerciali şi susţinut de sentimentul pozitiv din regiune.

La deschidere, cotaţiile se situau la 4,2125 – 4,2180 lei/euro, în apropierea nivelului de la închiderea de joi, de 4,2115 – 4,2175 lei/euro.Ulterior, ordinele de vânzare de euro au coborât cotaţiile, iar în jurul orei 10:30, moneda unică era schimbată pentru 4,2025 – 4,2055 lei.Valutele din regiune consemnau aprecieri de 0,3%, în jurul orei menţionate.

Veştile bune de la FMI şi UE au apreciat leul

Leul a început să se aprecieze semnificativ încă din debutul şedinţei de joi, contrar evoluţiei din regiune, pe fondul vânzărilor de valută, impulsionate, posibil, atât de informaţia privind desemnarea premierului, cât şi de anunţurile optimiste ale Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene privind eliberarea următoarelor tranşe din împrumuturile acordate României.

Rata de referinţă publicată joi de Banca Naţională a României (BNR) a coborât cu 2,27 bani, la 4,2232 lei/euro. Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen scurt au continuat să urce, iar ratele pentru depozitele cu scadenţa la o zi se situau la 11 – 11,75%, mult peste dobânda de politică monetară a BNR, de 8%.

Potrivit unor dealeri, băncile au mulţi bani blocaţi în titluri de stat, iar BNR nu a mai injectat de mult lichiditate în piaţă, printr-o operaţiune repo.

SURSA:Mediafax