Ministerul Transporturilor din Letonia a publicat un anunţ în acest sens în mai multe cotidiene europene, precum şi în cotidianul economic Financial Times. Potrivit acestui anunţ, potenţialii cumpărătorii trebuie să-şi exprime interesul până la data de 1 noiembrie.
Printre criteriile după care vor fi apreciaţi investitorii, Ministerul Transporturilor din Letonia citează ‘capacitatea de a asigura dezvoltarea pe termen lung a airBaltic’, ‘reputaţia şi experienţa’, precum şi ‘disponibilităţile şi sursele de finanţare’.
Purtătorul de cuvânt al ministerului menţionat, Elina Balgalve, a precizat că oferta vizând vânzarea a 50% minus o acţiune poate fi modificată. ‘Modalităţile precizate în comunicat sunt cu titlu orientativ. Diferitele elemente ale tranzacţiei pot fi considerate ca o bază de negocieri între părţile interesate’, a explicat Elina Balgalve. Purtătoarea de cuvânt a refuzat să precizeze care este suma pe care guvernul leton ar dori să o încaseze, adăugând că acesta este un secret comercial.
Proprietar a 52,6% din acţiunile airBaltic, guvernul leton a mai preluat în luna noiembrie a anului trecut un pachet de 47,2% de la societatea Baltic Aviation System (BAS) în urma unei dispute juridice.
La începutul acestei luni, airBaltic a anunţat că în primul semestru a înregistrat pierderi de 32 milioane de euro. Anul trecut, airBaltic a înregistrat pierderi de 100 milioane euro şi speră să revină pe profit în 2014.
Compania are intenţia de a achiziţiona până la 20 de aparate de la constructorul canadian Bombardier, preţul de catalog al aparatelor fiind de 1,5 miliarde de dolari. În conformitate cu un plan de restructurare anunţat în luna martie, personalul companiei va fi redus cu 15% până la finele anului.
Sursa: Agerpres