Legea prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună

Legea prosumatorilor, cea care care modifică regimul juridic al acestora, ar putea intra în vigoare într-o lună. În prezent, aceasta se află în dezbatere parlamentară. Anunțul a fost făcut, marţi, de către preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Lorant Antal.

Președintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, la finalul lunii trecute, o cerere de reexaminare a legii care modifică regimul juridic aplicabil prosumatorilor. Această lege modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și art. 319 alin. (10) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

„Ştiţi foarte bine că am iniţiat o lege pentru prosumatori, unde am punctat câteva modificări pertinente, precum posibilitatea de a face decontările lunare, în loc de 24 de luni privind surplusul de energie electrică.

Am introdus acea posibilitate de a face decontare din surplusul de energie electrică cu facturile de gaze naturale, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi, bineînţeles, redirecţionarea surplusului la alte locuri de consum a energiei electrice.

Această lege a fost trimisă la reexaminare, acum dezbatem, au fost deja două întâlniri privind această lege cu toate părţile interesate – şi sper că săptămâna viitoare votăm legea, cu promisiunea că acea decizie luată de către colegii noştri din Camera Deputaţilor să ridice plafoanele până la 900 de kilowaţi pentru prosumatori (limita puterii instalate a centralei prosumatorului până la care acesta nu plăteşte dezechilibrele cauzate în reţea – n.r.).

Această decizie o să fie modificată în acest sens, încât să ajungem înapoi la 200, respectiv 400 kilowaţi. Conform directivelor europene, peste 400 kilowaţi ai obligativitate de echilibrare, adică această decizie era una mai neinspirată.

În Senat vom termina săptămâna viitoare şi sper că într-o lună să intre şi în vigoare”, a afirmat Lorant Antal, la evenimentul „Pregătiri pentru o piaţă de energie competitivă”, organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

lorant antal
Lorant Antal / SURSA FOTO: Facebook

Legea nu este nouă

A evidențiat faptul că prosumatorii reprezintă deja un element semnificativ al societății noastre. Ei constituie o comunitate esențială de producători de energie electrică. Totodată, a menționat Legea eficienței energetice în ceea ce privește construcțiile viitoare.

Lorant Antal a spus că în România legea este în vigoare începând cu anul 2013. Senatorul a subliniat că nu a fost prea mult respectată. El a explicat că aceasta presupunea ca, începând din 2013, fiecare clădire să achiziționeze energie regenerabilă sau să o producă pentru sine. Mai precis, legea insista asupra producției proprii de energie și conținea o prevedere care, din punctul lor de vedere, era dificil de aplicat.

Astfel, în cazul construirii unei clădiri noi, era impusă obligativitatea producerii a 30% din consumul propriu de energie electrică din surse regenerabile. Aceasta implica ca, de exemplu, în cazul construirii unui cămin cultural sau a unui teatru în centrul Clujului, panourile fotovoltaice ar trebui să fie amplasate pe clădire sau în proximitate, la o distanță maximă de 30 km de respectiva clădire.

Totuși, Antal a mai spus că această formă a legii era greu de aplicat. Din acest motiv s-a decis modificarea ei. Astfel, se va continua cu un sistem bazat pe certificatul de origine. Astfel, pentru cei care construiesc clădiri va fi suficient să dețină un certificat de origine pentru partea de energie regenerabilă.