Sebastian Burduja dorește eliminarea taxei pe Soare

Taxa pe Soare. Potrivit lui Sebastian Burduja, prin acest demers se aduce claritate în cadrul legislativ. Totodată, se elimină incertitudinile și potențialele amenințări ale dezvoltării prosumatorilor în România.

Ministrul Energiei a mai precizat că astăzi, se estimează că există peste 120.000 de prosumatori, cu o putere instalată de 1500 MW, depășind capacitatea centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

„Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată și decarbonizată”, a scris el pe Facebook.

Sebastian Burduja a adăugat că românii care nu sunt prosumatori vor continua să beneficieze de schemele de plafonare a prețurilor.

„Iar pentru restul românilor, care încă nu au șansa să își producă singuri energia, continuăm schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare. Mai mult, reducem costul energiei electrice și gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiții normale, la facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești”, a continuat ministrul Energiei.

Conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, luând în considerare prețurile plafonate, nu cele din contracte, ci cele plătite efectiv de consumatori, românii se situează pe locul al patrulea în ceea ce privește prețul gazului și pe locul al cincilea în ceea ce privește prețul energiei electrice în Uniunea Europeană, a mai precizat acesta.

„Mulțumesc colegilor din Ministerul Energiei și ANRE și, bineînțeles, tuturor partenerilor din mediul privat și din societatea civilă care fac echipă pentru România Viitorului. Contați pe noi în continuare!

Înainte, împreună”, a conchis Sebastian Burduja.

Taxa pe soare ar putea fi implementată în 2026

Începând cu anul 2026, se preconizează că taxa pe soare ar putea fi aplicabilă pentru toți prosumatorii din România.

Luna trecută, prosumatorii au cerut Guvernului de la București să renunțe complet la această inițiativă, în urma cererilor de clarificare adresate Comisiei Europene cu privire la modul în care ar putea fi implementată. Răspunsul primit a fost ferm: fiecare stat membru din UE decide în mod independent în această privință.

Prin urmare, prosumatorii au solicitat adoptarea unei ordonanțe de urgență care să stipuleze clar că nu va exista nicio taxă pe consumul propriu de energie solară în România. Numărul prosumatorilor din țara noastră a depășit deja 100.000 de persoane. Aceștia generează o cantitate de energie solară apropiată de cea produsă de două reactoare de la Cernavodă.

Conform legislației europene, autoritățile locale sunt permise să impună taxe pentru autoconsumul de energie solară pentru mai multe categorii de prosumatori. Sunt vizați inclusiv cei care au beneficiat de finanțare guvernamentală pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Mai multe puteți citi aici.