Ce solicită magistrații?

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), numărul judecătorilor și procurorilor ar putea să scadă foarte mult, având în vedere „efectele negative generate de astfel de „experimente legislative”.

„Reţinând că Statutul judecătorilor este unul de rang constituțional – reperele sale fiind consacrate în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României – fapt ce reclamă obligația asumării de către toate puterile statului a principiilor stabilității și previzibilității acestui statut, cu evitarea oricăror „experimente legislative”, de natură a vulnerabiliza independenţa puterii judecătoreşti prin afectarea statutului magistraţilor. Având în vedere efectele profund negative generate de astfel de „experimente legislative”, care vor conduce la adâncirea, sub nivelul critic, a deficitului de judecători”, au precizat magistrații de la Tribunalul Dâmbovița, în hotărârile „Adunării Generale a judecătorilor”, transmite Adevărul.

În contextul unei bune funcționări a sistemului judiciar, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa a adoptat în unanimitate o hotărâre prin care solicită celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituţional al judecătorilor.

„Solicităm executivului şi legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind modificarea condiţiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală şi efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcţie prin măsuri intempestive şi populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar şi garanţiile de independenţă ale acestuia”, mai arată Tribunalul Dâmbovița.

Val de pensionări în rândul judecătorilor

Un nou val fără precedent de pensionări în rândul judecătorilor după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

În ședința din data de 3 noiembrie, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat în dezbatere cererile de pensionare depuse de 63 de judecători.

De asemenea, au fost discutate și „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”.

Amintim că, pe 28 octombrie, secţia pentru judecători a CSM îşi exprima „consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.