Este lovitură uriașă pentru Klaus Iohannis. Sub regimul său, unul dintre cei mai importanți lideri politici a fost umilit crunt. Acesta a fost luat pe sus, dus la poliție, iar în final s-a ales cu un dosar penal pentru o fapta inexistentă. Este vorba de liderul AUR, George Simion și mult mediatizatul episod în care acesta a fost acuzat că a condus cu permisul de conducere suspendat.

Procurorul PICCJ Iulian Păncescu a clasat dosarul aflat pe numele lui George Simion. Motivul a fost unul singur: “Simion nu mai avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule” (Ordonanță de clasare).

Amintim că situația tensionată s-a produs înaintea mitingului de la începutul lunii octombrie 2022, anunțat de liderul AUR ca fiind organizat împotriva Guvernului și regimului Iohannis.

În ordonanța de clasare dispusă de procurorul Iulian Pancescu de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție față de George Simion, se arată că acesta a fost pus sub acuzare pentru o fapta inexistentă.

Așa cum a arătat Lumea Justiției, în septembrie 2022, polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere au dispus începerea urmăririi penale față de Simion și sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală pe motiv că acesta ar fi condus un autovehicul având permisul suspendat că urmare a unui accident produs în 22 aprilie 2022, în Buzău. În aceeași zi, 30 septembrie 2022, dosarul a fost declinat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la Parchetul General, având în vedere calitatea de parlamentar a lui George Simion.

Filmul evenimentului în care a fost implicat George Simion

„Problema este că polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere i-au făcut dosar penal lui Simion deși acesta avea o ordonanță de clasare dispusă de Parchetul Judecătoriei Buzău în 26 august 2022, ordonanță care anula automat orice suspendare a permisului, aspect constatat chiar de PICCJ”, a arătat sursa citată.

Totul a început de la un accident din 22 aprilie 2022, produs în Buzău, în care a fost implicat Simion. Acesta a tamponat din spate o altă mașină, după care a făcut cu celălalt șofer constatare amiabilă, constatare în care s-a precizat că nu au existat vătămări corporale. După șase zile însă, șoferul s-a prezentat la Spitalul Județean Buzău din cauza unor probleme de sănătate, ocazie cu care a explicat că a fost implicat într-un accident rutier.

Drept urmare a fost sesizat Serviciul Rutier din cadrul IPJ Buzău, care s-a deplasat la spital și care ulterior, în 28 aprilie 2022, s-a sesizat din oficiu pentru comiterea infracțiunii de vătămare din culpă de către George Simion, dosarul înregistrându-se la Parchetul Judecătoriei Buzău, o măsură automat intrată în vigoare fiind suspendarea permisului de conducere. Despre toate aceste lucruri însă, George Simion nu știut. Liderul AUR nu a avut habar nici despre dosar și nici despre suspendarea permisului, așa cum a stabilit procurorul PICCJ Iulian Păncescu.

Clasarea dosarului față de George Simion

Având în vedere că șoferul implicat în accident nu a depus plângere prealabilă în termenul de trei luni prevăzut de lege, în 28 iulie 2022 IPJ Buzău a propus clasarea dosarului deschis pe numele lui George Simion. O lună mai târziu, în 28 august 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a confirmat soluția de clasare propusă de IPJ Buzău.

Împreună cu ordonanță de clasare a încetat și măsură suspendării permisului de conducere. Cu alte cuvinte, la data la care Simion a fost luat pe sus și dus la secția de poliție unde i s-a făcut dosar pentru conducere fără permis, liderul AUR avea permisul de conducere valabil.

„În aceste condiții, prin ordonanță dispusă în 24 octombrie 2022 în dosarul 2969/P/2022, procurorul Iulian Pancescu a dispus clasarea față de George Simion pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere, soluția fiind dată în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală – “fapta nu este prevăzută de legea penală””, a mai susținut sursa citată.

Sursa: Lumea Justiției