PNL vrea să protejeze prin lege cota unică pentru următorii 10 ani

În disputa dintre cota unică și cea progresivă, PNL pare să-i aibă de partea sa pe economiștii și experții fiscali. Proiectul PNL pentru menținerea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani intră în dezbaterea Senatului.

Liberalii rămân consecvenți principiilor economice pe care le-au adus în Coaliția de guvernare cu PSD. Aceștia au depus un proiect de lege prin care propun menținerea cotei unice timp de 10 ani, până în 2033, considerând acest lucru un semnal puternic de susținere a sistemului de impozitare. Ei susțin că acest sistem nu și-a epuizat avantajele în economia reală și în plan social. Proiectul se află în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată.

”Actuala cotă unică nu și-a epuizat potențialul. Ministerul Finanțelor nu a finalizat procesul de digitalizare. Ca atare, nu putem vorbi și nu cred că ar fi benefic în condițiile în care avem decelerare economică a creșterii în ultimii trei ani. E nevoie de protejarea cotei unice pentru toate efectele pozitive pe care această cotă le-a avut pentru 20 de ani de când a fost ea pusă în practică”, susține senatorul liberal Alexandru Nazare, inițiator al proiectului depus la Senat.

Inițiatorii, senatori și deputați PNL, au declarat că au propus o legislație pentru protejarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani. Ei au explicat că propunerea prevede menținerea acestei cote unice de impozitare, iar scopul măsurii este de a consolida predictibilitatea și stabilitatea fiscală în România. Inițiatorii au subliniat că acest lucru va oferi certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu.

Alexandru Nazare Ministrul Finantelor
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sporirea PIB-ului, atragerea de investiții străine, printre avantaje

Conform inițiativei liberale, în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2033, nu se adoptă/aprobă acte normative prin care se modifică, completează sau elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor.

PNL se bazează pe susținerea specialiștilor în domeniu, care combat reintroducerea cotei progresive cu exemple concrete ale efectelor economice negative.

”Ar însemna în mod implicit o creștere a costurilor cu munca pentru absolut toate companiile din România și, normal, o scădere a eficienței acestora. Nu cred că România își dorește în momentul de față și nu cred că își permite în momentul de față să-și supună economia la un astfel de risc. Statul va pierde venituri bugetare în loc să câștige”, este de părere Dan Schwarz, consultant fiscal și economist.

Liberalii evidențiază câteva beneficii ale sistemului actual de impozitare, printre care se numără: sporirea PIB-ului, atragerea de investiții străine, conformarea fiscală, asigurarea unor venituri stabile pentru stat, generarea de noi locuri de muncă și furnizarea unui mediu fiscal predictibil pentru antreprenori.

“Prin adoptarea unei abordări legislative care să respecte principiul predictibilității impunerii, economia și societatea românească pot obține beneficii semnificative în viitor. Creșterea veniturilor populației și a antreprenorilor, împreună cu o intensificare a investițiilor publice și private, pot contribui la consolidarea creșterii economice și la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români. (…) Economia României va reuși să genereze un PIB/locuitor peste media europeană, până la 31 decembrie 2033, cu beneficii importante asupra standardului de viață al fiecărui cetățean român”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.