Legea offshore ar putea intra în Guvern în maximum două săptămâni. În luna decembrie, ar trebui să fie un termen fezabil pentru adoptarea acestui proiect legislativ. Acest anunț a fost făcut ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a susținut că România, în raport cu alte state europene, se poziţionează printre pionierii acestei tehnologii. Ministrul Burduja a explicat că avem tot interesul să fim acolo pe harta marilor investitori şi să exploatăm marele potenţial eolian din Marea Neagră.

Legea offshore, finalizată după un îndelung proces tehnic

„Aici avem o cifră de la experţii Băncii Mondiale, şi anume 75 de Gigawaţi, o cifră colosală pe care trebuie să o punem în valoare pentru România, cel puţin parţial. Pe de altă parte, sigur că vorbim de energie verde şi ne dorim să susţinem tranziţia verde a României”, a comentat acesta.

El a susținut că legea offshore a fost finalizată după un îndelung proces tehnic la nivelul Ministerului Energiei. S-a avut în vedere o asistenţă a Băncii Mondiale şi a Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii.

Sebastian Burduja a arătat că America este un bun exemplu şi din perspectiva producţiei eoliene offshore.

„L-am pus în dezbatere publică, am extins ulterior termenul până la 1 septembrie, pentru că a fost foarte mult interes din partea pieţei şi acum integrăm tot ceea ce am primit în această perioadă.

Direcţiile de specialitate din minister integrează observaţiile şi ne străduim să fim cu proiectul legislativ în Guvern, în maxim două săptămâni”, a spus acesta.

Următorii pași de parcurs până la adoptare

Conform lui Burduja, legea offshore trebuie avizată de celelalte ministere, inclusiv, de Ministerul Mediului. Ulterior, de la Guvern merge către Parlament. La finalul sesiunii parlamentare, luna decembrie, ar trebui să fie un termen fezabil pentru adoptarea acestui proiect legislativ.

Oficialul român a arătat că Ministerul Energiei va elabora un studiu complex pe zona energiei offshore. În opinia sa, orizontul 2030 este unul realist pentru o capacitate instalată de 1.000 de Megawaţi.

El a explicat că legea offshore este doar primul pas.

„Urmează acum un studiu elaborat de Ministerul Energiei, foarte complex, care include multe consideraţii din zona de mediu şi asta trebuie să fie foarte bine definită, pentru că este un subiect sensibil nu doar pentru România, ci şi pentru alte state.

După ce finalizăm acest studiu sau în paralel facem legislaţie secundară, e un proces de pregătire, inclusiv al resursei umane şi în Ministerul Energiei, şi în Transelectrica. Toate aceste instituţii trebuie pregătite”, a spus ministrul Energiei.

Orizontul 2030 – realist pentru o capacitate de 1.000 de Megawaţi

El a arătat că, în alte state, implementarea primelor proiecte au apărut după 7, 8, 10 ani de zile de la promovarea legii.

„Noi acum preluăm din bunele practici ale acestor state, deci accelerăm calendarul, dar într-adevăr, orizontul 2030 este unul realist pentru o capacitate de 1.000 de Megawaţi”, a punctat ministrul.

În data de 17 iulie 2023, Ministerul Energiei anunţa lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege care are în vedere măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore şi modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Proiectul de act normativ face parte din angajamentele ME în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).