Compania din Valea Jiului va primi bani de la Guvern

Prin două hotărâri de guvern inițiate, Ministerul Energiei vrea să aloce bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului pentru finanțarea companiei Complexul Energetic Valea Jiului, nou înființată. Este vorba despre 50 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară. Și prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activităţi de punere în siguranţă în mine şi de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Pentru prestarea serviciului de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o compensaţie în valoare de 65,8 milioane de lei. Ea va fi suportată integral de la bugetul de stat. Prin bugetul Ministerului Energiei. Asta în vederea susţinerii costurilor unităţilor intrate în proces de închidere. Costuri care nu sunt legate de producţia curentă.

Angajații complexului Hunedoara vor fi preluați

Complexul Energetic Valea Jiului SA va prelua în perioada următoare activele funcţionale ale Complexului Energetic Hunedoara SA. Cei 2000 de mineri şi personal din Complexul Energetic Hunedoara vor fi angajaţi în noua companie. Mai mult de atât, reprezentaţii companiei poartă discuţii cu potenţiali investitori în energia verde. Asta, pentru a diversifica activităţile de producere a energiei în zonă. Și a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului, precizează Ministerul Energiei.

„Promisiune respectată: asigurăm prezentul şi conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului şi a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potenţiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activităţile de producere a energiei şi a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru toţi locuitorii Văii Jiului”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Acestor sume le vor urma aproximativ 300 milioane de lei acordaţi la rectificare, care vor susţine activităţile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranţă a minelor şi pregătirea pentru tranziţia la alte surse de producere a energiei în zonă.