Banca Internațională de Investiții este o bancă controlată de Rusia și, s-a speculat în presă, în final direct de către președintele Vladimir Putin.

Dar Banca Internațională de Investiții are ca acționari și multe alte state foste comuniste, din Europa și nu numai.

Defapt, acționariatul băncii aduce aminte de Consiliul de Jutor Economic Reciproc(CAER), singura absență marcantă fiind Germania Democrată, astăzi parte din Germania.

Avem, așadar, alături de Rusia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România cărora li se adaugă țările comuniste Cuba, Mongolia și Republica Socialistă Vietnam.

 

Banca  Internațională de Investiții, România, Ungaria și guvernanții lor

 

Ce caută România într-o asemenea companie nu este foarte clar, însă o explicație a încercat Hotnews.

Mai clare, însă, scrie New York Times, sunt legăturile Băncii Internaționale de Investiții cu vecinul nostru, Ungaria.

Citește și Luptă totală pentru Kovesi. Reacție în forță a Parlamentului European, după punerea sub acuzare a fostului procuror șef DNA

În România, în jurul BII s-a născut un întreg scandal, pornit de la senatorul liberal Florin Cîțu, care acuză că banca este instrument de influență pentru Rusia în România.

Mai mult, senatorul a afirmat, fără dovezi concrete ce e drept, că ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, în poziția sa de guvernator al Băncii Intrenaționale de Investiții beneficiază de imunitate acordată acordată de Rusia motiv pentru care, printre altele, nu plătește taxe în România. Ministrul nu a negat factual acuzațiile, însă l-a catalogat pe Cîțu drept un om cu probleme psihice.

Despre imunități și privilegii vorbește și ediția electronică a New York Times, într-un material dedicat relației dintre BII și politicieni din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban, prieten vechi și asumat al lui Vladimir Putin.

Citește și Decizie crucială pentru toţi românii! Cum modifică Guvernul preţul gazelor!

NYT amintește că BII a primit imunitate de la statul maghiar, motiv pentru care poate să facă aproape ce vrea în țara vecină României. Având în vedere scandalurile actuale legate de afacerițti ruși care au spălat bani prin bănci occidentale putem lua în calcul tot felul de ipoteze.

Amintind de desele ieșiri ale lui Orban împotriva reglementărilor europene dar și de facilitățile acordate în secret unor foști oficiali din guvernul rus sau din serviciile de informații ale acestei țări, publicația citată afirmă că Ungaria a devenit o ușă prin care Rusia are acces la Uniunea Europeană. O ușă din spate (engl.back door). Amintim și că FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a fost recent exclus din grupul PPE, tocmai din cauza pozițiilor radicale anti Uniunea Europeană și uneori pro Rusia.

Potrivit ziarului, este destul de ciudat ca o țară să acorde atâtea facilități unei bănci cu un bilanț foarte mic, unei bănci care, în ciuda numelui pompos, nu reprezintă prea mult în lumea finanțelor.