Guvernul a decis vineri modificarea OUG 114/2018 inclusiv pe partea de energie. De altfel, controversata ordonanţă a iscat deja dispute între ministrul Energiei (ALDE) şi cel al Finanţelor (PSD).

Preţul gazelor de producţie internă urmează acum să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei.

„Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh, n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei Executivului.

Citeşte şi: Cum se joacă Ministerul de Finanţe cu companiile din energie. Ce le pregăteşte acum

De altfel, controversata ordonanţă a făcut deja prima victimă în domeniul energetic. Unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Henorel Soreaţă, şi-a dat demisia din funcţie pe 1 martie, dar îşi va continua activitatea până la alegerea unui nou vicepreşedinte al autorităţii. În piaţă se aduc în discuţie motive care l-ar fi determinat pe Soreaţă să renunţe la funcţie, motiv ce au legătură cu OUG 114/2018.

Citeşte şi: Demisie bombă la nivel înalt în România! A înaintat Parlamentului retragerea sa în urmă cu câteva momente

Mai mult, pe marginea acestui subiect, zilele trecute, Eugen Teodorovici l-a contrazis însă pe ministrul Energiei.

„Ministerul Finanţelor Publice a centralizat ceea ce ministerele au trimis. Doi la mână, am spus-o public şi vreau să fie foarte clar, eu răspund de partea de bănci. Nu stă Teodorovici să discute pe zona de energie, că m-aş ocupa şi de chestia asta, sau poate o să mă ocup şi de chestia asta, nu ştiu, dar astăzi mă opresc la partea asta de finanţe”, a spus Eugen Teodorovici.

Postul Digi 24 relatează discuţiile în contradictoriu dintre cei doi.

„Mai departe, energia… uitaţi, fac aşa puţin din microfon şi îl rog pe domnul ministru să preia microfonul din mers şi să vă spună ce mi-a trimis mie aseară şi dacă ce mi-a trimis are acordul partidelor va fi în ordonanţă. Dacă nu, nu”, spune ministrul Finanţelor.

La rândul său, Anton Anton, ministrul Energiei, a precizat: „De zâmbit, zâmbim amândoi. Scuză-mă puţin. Te rog frumos. Eu am notat trei chestiuni, nefiind pe această zonă”.

Citeşte şi: OUG 114 luată în vizor! Parlamentarii cer comisie de anchetă