Acum, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de OUG de modificare a celebrei OUG 114. Proiectul aduce schimbări în toate domeniile pentru care a fost proiectată.

De altfel, controversata ordonanţă a făcut deja prima victimă în domeniul energetic. Unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Henorel Soreaţă, şi-a dat demisia din funcţie pe 1 martie, dar îşi va continua activitatea până la alegerea unui nou vicepreşedinte al autorităţii. În piaţă se aduc în discuţie motive care l-ar fi determinat pe Soreaţă să renunţe la funcţie, motiv ce au legătură cu OUG 114/2018.

CITEȘTE ȘI Compania Orange riscă o amendă uriașă de la ANCOM. Cel mai grav incident înregistrat pe piața comunicațiilor electronice din România

Autorităţile vor acum să elimine pentru companiile din energie contribuţia de 2% din cifra de afaceri către ANRE pe care ar fi trebuit să o plătească producătorii de energie pe cărbune.

În pus, vânzarea cu prioritate a gazelor la preţul de 68 de lei/MWh va acoperi şi consumul centralelor termice care produc apa caldă şi căldura pentru populaţie. Producătorii de energie termică vor beneficia doar de gaze din producţia internă.