Important succes al diplomaţiei din ţara noastră! Lazăr Comănescu, diplomat şi fost ministru de Externe al României, a obţinut funcţia de Secretar general al OCEMN.

“Dovadă a angajamentului continuu al României pentru cooperarea la Marea Neagră”

Este vorba despre Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră. Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe al României, a salutat această numire, apreciind că ea reprezintă “un succes al diplomaţiei române”.

“Salut cu satisfacţie obţinerea azi de către România a poziţiei de Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit! Un succes al diplomaţiei române şi dovadă a angajamentului continuu al României pentru cooperarea la Marea Neagră”, este mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu.

“Doresc să mulțumesc totodată celorlalte state membre OCEMN pentru sprijinul lor în alegerea candidatului României. Îmi exprim încrederea că alegerea sa în funcția de Secretar General al Secretariatului OCEMN va contribui la dinamizarea cooperării economice interguvernamentale şi la consolidarea profilului regional al României și al Organizației în ansamblul său.

Am convingerea că prin aportul noului Secretar General, OCEMN va fi și mai eficientă în a contribui la relațiile de bună vecinătate dintre statele din regiunea extinsă a Mării Negre și la promovarea stabilității și prosperității în plan regional, prin cultivarea unui dialog autentic între statele membre, precum și între Organizație și Uniunea Europeană”, a mai precizat Aurescu.

Cine este Lazăr Comănescu?

Lazăr Comănescu a deţinut două mandate de ministru al Afacerilor Externe, în perioada aprilie- decembrie 2008 şi din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017.

A mai fost ambasador al României în Germania, în perioada 2009 – 2015 şi şef al Reprezentanţei României la UE, din 2001 până în 2008. A deţinut şi funcţia de consilier prezidențial pentru politică externă, notează Agerpres.

Obiectivele OCEMN

OCEMN a fost constituită în 1992, în condiţiile existente în acea perioadă în zona Mării Negre. Astfel, la 25 iunie 1992, la Istanbul, unsprezece şefi de stat şi guverne (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina) au semnat “Declaraţia Summit-ului privind Cooperarea Economică la Marea Neagră” şi “Declaraţia Bosforului”.

Obiectivul acestei organizaţii este accelerarea dezvoltării economice și sociale a statelor participante, prin intensificarea cooperării multilaterale și folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică și complementaritatea economiilor naționale.

În iunie 1998, la Yalta, s-a semnat “Carta OCEMN”, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 şi care a devenit documentul fundamental al Organizaţiei. Odată cu aderarea Republicii Macedonia de Nord, în noiembrie 2020, numărul membrilor OCEMN a crescut la treisprezece.

OCEMN, prin spectrul larg de activităţi, precum şi prin componenţa sa, constituie un cadru util dialogului şi stimulării încrederii reciproce între statele membre, pregătind astfel terenul pentru o posibilă angajare viabilă în proiecte mai ambiţioase. În acest sens, Summit-ul aniversar OCEMN de la Istanbul (22 mai 2017) a reconfirmat angajamentul comun pentru promovarea unei cooperări pragmatice, orientate spre proiecte, în beneficiul comun.