După ce trebuie să te uiți când cumperi pâine? Mihaela Bilic ne spune cum să alegem pâinea

Într-un nou video postat pe pagina sa de Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cunoscuta problemă când vine vorba de pâine: un anumit tip este mai sănătos decât altul. Nutriționistul vine și sparge acest mit și ne arată, de fapt, că diferența de calorii dintre tipurile de pâine existente în prezent este mică.

Acesta a precizat că, indiferent ce pâine alegem să cumpăram, trebuie să ne uităm pe etichetă la rubrica ingrediente. Acolo, nu trebuie să existe decât făină, apă drojdie/maia și sare.

”Indiferent că este albă sau integrală, franzelă sau rotundă, pâinea a fost și este un aliment de bază în dieta noastră. Alegeți pâinea care vă place ținând cont că în rețetă nu trebuie să existe decât făină, apă drojdie/maia și sare. Cât despre numărul de calorii, luați în calcul în medie 230cal/100g. Și culmea, cu cat pâinea este mai pufoasă și mai plină de aer, ni se pare că mâncăm mult, dar în final aportul caloric este mai mic”, spune aceasta.

Toată pâinea este cam la fel

”Dacă tot suntem în Săptămâna Mare, haideți să vorbim un pic despre pâine. Întrebarea este ”ce fel de pâine”, pentru că oamenii au impresia că există o pâine mai puțin sănătoasă, alta mai sănătoasă, alta care îngrașă, altă care slăbește. Azi vreau să vă demonstrez că toată pâinea e cam la fel, cel puțin la capitolul calorii și conținut de nutrienți.”, spune aceasta.

Ce calorii are fiecare tip de pâine

Mihaela Bilic a cumpărat mai multe feluri de pâine pe care apoi le-a prezentat în clipul ei, specificând câte calorii are fiecare, dar și gramajul de fibre. Aceasta a subliniat că, având în vedere gramajul de fibre al pâinii negre sau a celei integrale, acestea pot fi considerate bogate în fibre.

”Pâinea albă, de 300 de grame, are 250 calorii și 2,3 grame de fibre. Fibrele sunt cele care ar face diferența la pâine. În momentul în care pâinea albă devine neagră, cu făină integrală, numărul de calorii scade și avem 230 calorii. Însă atenție, aceasta este de 500 de grame. Deci greutatea ei este aproape dublă pentru că pâinea neagră este densă. (…) În schimb fibrele sunt din belșug, 8,7 grame de fibre. Există pâinea integrală cu aproape aceleași calorii și tot 8,6 de fibre.”, mai spune nutriționistul.

Pâine de secară sau graham, sursă de fibre

În ceea ce privește pâinea de secară sau graham, acestea pot fi numite surse de fibre, după cum spune nutriționistul Mihaela Bilic.

”La capitolul specialități, pâinea de secară sau pâinea graham nici ele, din punct de vedere caloric, nu fac mare diferență. Grahamul are 225 calorii și secara are 249 calorii. De data asta ele au 4,9, respectiv 5,4 grame de fibre. Deci mai multe decât pâinea albă, dar mai puține decât cea integrală neagră.”, spune ea.

Pâinea cu maia nu balonează

Există oameni care preferă pâinea artizanală, cu maia, motiv pentru care nutriționistul a ales să vorbească despre acest tip de pâine. Din punct de vedere caloric, aceasta este cea care are cele mai puține calorii.

”La pâinea artizanală, cea cu maia, avem 200 calorii și dor 1,8 grame de fibre. Însă de ce vreau să vă laud o pâine cu maia? Maiaua duce la o fermentare, la o predigestie suplimentară a glutenului, o proteină a pâinii, și atunci, pâinea cu maia nu balonează și este mai ușor de digerat.”, a spus aceasta.

Sursă foto: Dreamstime