Consiliul Concurenţei a amendat cu 3,5 mil. lei (828.000 euro) grupul austriac Kronospan, activ pe piaţa de prelucrare a lemnului prin intermediul unităţilor din Sebeş (Alba), pentru săvârşirea unui abuz de poziţie dominantă, se arată într-un comunicat al consiliului.

„În urma efectuării unei investigaţii pe piaţa producţiei şi comercializării de PAL, autoritatea română de concurenţă a constatat faptul că Kronospan Sepal a încălcat Legea concurenţei, prin săvârşirea unui abuz de poziţie dominantă. Prin urmare, Consiliul Concurenţei a sancţionat societatea cu o amendă contravenţională de circa 3,5 mil. lei“, potrivit autorităţii.

Compania a formulat o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa de fond anulând decizia Consiliului Concurenţei. Recursul declarat ulterior de autoritatea statului împotriva hotărârii primei instanţe a fost admis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, consecinţa fiind menţinerea sancţiunilor ca legale şi temeinice.

Piaţa de PAL şi MDF este de mult timp considerată puţin concurenţială, deoarece există doar trei jucători importanţi Kronospan (Sebeş), Egger (Rădăuţi) şi Prolemn (Reghin).

În 2007, piaţa de PAL melaminat a fost de 35 de milioane de metri patrati ca volum şi de 160 de milioane de euro ca valoare.

DETALII:
Citeşte şi La un pas de infringement pentru fabrica de la Sebeş