Kremlinul spune că numai „amatorii” sunt capabili să găsească vina Rusiei în legătură cu majorările prețurilor la gazele din UE

Creșterea prețurilor gazelor din Europa provine dintr-o mare varietate de factori, dar numai amatorii pot găsi vina Rusiei în aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, miercuri.

„Insistăm că Moscova nu este în niciun fel vinovată de situația de pe piața gazelor din Europa, acest lucru este de neconceput. Rusia și-a îndeplinit, îndeplinește și va îndeplini toate obligațiile asumate în cadrul contractelor existente într-o manieră coerentă și aprofundată, notează  agenția rusă de presă TASS.

Secretarul de presă de la Kremlin a menționat că cauzele crizei au fost o serie de factori care se suprapun și care include evoluțiile economice actuale.

„Dar toate acestea nu sunt atribuite Moscovei. Numai amatorii, doar cei care nu înțeleg despre ce este vorba, pot indica Rusia în acest context”, a spus Peskov.

Cauza evoluțiilor din Europa

Potrivit acestuia, evoluțiile actuale din Europa sunt legate de redresarea economică post-pandemică, pe lângă creșterea consumului de energie și problemele care implică facilități de stocare a gazelor neumplute.

„Statisticile demonstrează că sunt de fapt mai puțin umplute decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Un alt vinovat din spatele crizei este scăderea semnificativă a producției eoliene în Europa.

„Acest lucru se datorează, de asemenea, pur și simplu schimbărilor climatice, a fost calm acolo și puțină [energie] a fost produsă de generarea eoliană”, a subliniat Peskov.

El a adăugat că există o gamă largă de alți factori care „pur și simplu s-au unit”.

„Pe piața spot intră mai puțin gaz”, a explicat Peskov.