Noi decizii în Rusia care îi privesc pe cetăţenii ruşi şi non-ruşi ce pot fi declaraţi „agenţi străini”!

Dacă scrii sau dezvălui acest tip de informaţii, Rusia te va considera un agent străin

Joi, 30 august, principala agenţie de spionaj intern din Rusia a prezentat o listă cu zeci de tipuri de informaţii pentru care ruşii ce le dezvăluie în străinătate pot fi etichetaţi drept „agenţi străini”.

Criticii au atras imediat atenţia că această decizie îi pune în pericol pe jurnaliştii specializaţi pe armată sau domeniul spaţial, transmite agenţia Reuters.

În 2020, Rusia şi-a extins legislaţia împotriva „agenţilor străini” pentru ca această etichetă să se li se aplice şi persoanelor care adună în mod deliberat informaţii militare sau privind tehnica militară considerate ca fiind folosite în interesele unui guvern străin sau ale unei organizaţii străine.

Ce tipuri de subiecte include lista Serviciului Federal de Securitate?

Lista de 60 de subiecte neclasificate a fost publicată de către Serviciul Federal de Securitate pe un site guvernamental, multe dintre ele legate de armată. Serviciul Federal de Securitate este de părere că aceste subiecte, dacă ar ajunge pe mâna guvernelor străine, ar putea fi folosite împotriva securităţii Rusiei.

Lista include subiecte precum achiziţii militare, starea trupelor, poziţiile soldaţilor, numărul militarilor, datele lor personale şi problemele din procesul de dezvoltare a agenţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos.

Atât cetăţenii ruşi, cât şi cei non-ruşi pot fi etichetaţi drept „agenţi străini”, potrivit legislaţiei implementate în Rusia.

Amendă sau până la 5 ani după gratii

Persoanele care sunt catalogate astfel pot fi amendate şi chiar trimise la închisoare până la cinci ani dacă nu respectă unele cerinţe, cum ar fi prezentarea de documente care să fie incluse oficial în registrul de stat al agenţilor străini din Rusia.

În ultimele luni, Rusia a etichetat mai multe media şi zeci de jurnalişti ca „agenţi străini”. Este o etichetă care aminteşte de perioada Războiului Rece şi care le cere instituţiilor media să indice vizibil în toate materialele lor faptul că sunt „agenţi străini”, ceea ce le reduce încasările din publicitate.

Oficialii ruşi apără această lege, insistând că ea este necesară pentru ca ţara să fie protejată împotriva amestecului străin şi pentru ca jurnaliştii şi instituţiile media etichetate astfel să poată funcţiona în continuare.

Sursa foto: Dreamstime