Mark Rutte, despre relația dintre SUA și NATO

Mark Rutte a preluat funcţia de secretar general al NATO la finalul anului trecut, după ce a condus timp de 14 ani guvernul Olandei în calitate de prim-ministru, remarcându-se prin stabilitatea politică şi stilul său echilibrat, care i-au adus supranumele de „Teflon Mark”.

Cunoscut ca un politician abil şi un diplomat rezervat, atent la nuanţa fiecărei declaraţii, Rutte a luat prin surprindere întreaga opinie publică în această seară, printr-un interviu acordat publicaţiei New York Times. Întrebat de ce ar trebui să le pese americanilor de NATO, răspunsul lui Rutte a fost tranșant.

„Dacă vrei să aperi Statele Unite, trebuie să te asiguri că trei lucruri sunt sigure. Ai nevoie de o Arctica sigură, pentru că se deschide și chinezii și rușii navighează acolo. Ai nevoie de un Atlantic sigur, pentru că este marea ta; este crucial.

Și ai nevoie de o Europă sigură, pentru că Rusia este aici și se reconstituie într-un ritm incredibil – nu pentru a ataca Norvegia, ci pentru a ataca în cele din urmă SUA. Dacă Arctica, dacă Oceanul Atlantic, dacă Europa nu sunt sigure, SUA are o mare problemă”, a spus el.

Secretarul general al NATO a vorbit, totodată, despre președintele american Donald Trump.

„Trump realizează foarte bine că, pentru ca SUA să rămână puternică și sigură, este necesară această legătură cu securitatea europeană și colaborarea pentru menținerea securității în Indo-Pacific… Există aceste enorme iritații (legate de cheltuielile europenilor pentru apărare) încă de pe vremea lui Eisenhower cu președinții americani, și cred că au perfectă dreptate că europenii nu contribuiau suficient”, a afirmat acesta.

„Președintele Trump merită toate laudele, pentru că fără leadershipul său, fără realegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite, fără cele 2% din acest an și cele 5% din 2035, nu am fi reușit niciodată să ajungem la un acord în această privință”, a adăugat Rutte.

Mark Rutte
Mark Rutte; SURSĂ FOTO: X

Rutte a atras atenția asupra pericolului rusesc

Secretarul general al NATO a atras atenția, de asemenea, asupra pericolului rusesc.

„Avem de înfruntat o provocare geopolitică enormă. Și aceasta este, în primul rând, Rusia, care se reconstituie într-un ritm și cu o viteză fără precedent în istoria recentă. În prezent, rușii produc de trei ori mai multe muniții în trei luni decât întreagul NATO într-un an.

Acest lucru este nesustenabil, dar rușii colaborează cu nord-coreenii, cu chinezii și iranienii, cu mullahii, în lupta împotriva acestui război de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei. Așadar, aici, Indo-Pacificul și Atlanticul vostru devin din ce în ce mai interconectate. Știm că China are ochii ațintiți asupra Taiwanului. Având în vedere această configurație geopolitică, nu avem nicio șansă să ne apărăm dacă rămânem la vechiul procent de 2%”, a declarat el.

Mark Rutte a evidențiat și importanța respectării propunerii lansate de Donald Trump ca țările membre NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare.

„Da, 5% din PIB pentru apărare este o sumă enormă. Dar dacă nu o facem, va trebui să învățăm limba rusă”, a afirmat acesta.

În plus, el a comentat ironic asupra ministrului de externe rus, Serghei Lavrov:

„Serghei Lavrov este ministru de externe al Rusiei de la nașterea lui Iisus Hristos și nu l-am luat niciodată în serios. Când vorbiți despre știri false, ascultați-l pe Serghei Lavrov”.

În cazul unui atac al Rusiei asupra Estoniei, reacția NATO va fi devastatoare

Secretarul general al NATO a subliniat că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Estoniei, reacția Alianței va fi devastatoare.

„Nu avem baza industrială de apărare necesară pentru a produce armele de care avem nevoie pentru a ne asigura că putem descuraja Rusia, Coreea de Nord sau oricine altcineva să ne atace. Și la acest aspect lucrăm foarte intens în prezent”, a comentat secretarul general NATO.

„Avem toate planurile pregătite pentru cazul în care Estonia va fi atacată – iar rușii știu acest lucru –, reacția noastră va fi devastatoare. (…) Europenii au strâns în acest an 35 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina, o sumă mai mare decât cea de anul trecut”, a adăugat el.

În finalul interviului, Rutte a discutat și despre un posibil atac al Chinei asupra Taiwanului.

„Dacă Xi Jinping ar ataca Taiwanul, ar suna mai întâi la partenerul său junior în toată această poveste, Vladimir Vladimirovici Putin, care locuiește la Moscova, și i-ar spune: „Hei, am de gând să fac asta și am nevoie de tine să-i ții ocupați în Europa atacând teritoriul NATO”. Cel mai probabil, așa se vor desfășura lucrurile. Și pentru a-i descuraja, trebuie să facem două lucruri. Primul este ca NATO, în ansamblul său, să fie atât de puternică încât rușii să nu îndrăznească să facă acest lucru. Al doilea este să colaborăm cu regiunea Indo-Pacific, lucru pe care președintele Trump îl promovează cu tărie”.

China ar putea incita Rusia să atace NATO, afirmă Mark Rutte

Potrivit secretarului general al NATO, China ar putea determina Rusia să lanseze un atac asupra țărilor membre NATO, cu scopul de a distrage atenția Alianței de la regiunea Indo-Pacific. În cazul în care Beijingul decide să atace Taiwanul, există o probabilitate mare ca Rusia să fie folosită pentru a lovi Europa.

Mark Rutte a subliniat că, în timp ce Statele Unite apără teritoriul NATO din Europa, ele își protejează și interesele proprii din Asia. El a explicat că SUA nu pot fi în siguranță decât dacă și Atlanticul, Europa și Arctica sunt securizate, conform relatărilor din presa internațională.

Totodată, secretarul general al NATO a sugerat că Beijingul ar putea folosi Rusia pentru a capta atenția americanilor în Europa, permițându-i astfel să se concentreze asupra ocupării Taiwanului. El a avertizat că americanii și europenii nu ar trebui să fie „naivi în această privință”.

„Dacă Xi Jinping ar ataca Taiwanul, el s-ar asigura mai întâi că dă un telefon partenerului său în toate acestea, Vladimir Vladimirovici Putin, care locuieşte la Moscova, şi îi spune: «Hei, am de gând să fac asta şi am nevoie de tine pentru a-i ţine ocupaţi în Europa atacând teritoriul NATO»”, a explicat el.

Rutte consideră că acest scenariu este unul dintre cele mai probabile în viitor. El a identificat două măsuri necesare pentru a descuraja ruşii şi chinezii. Prima este de a face perspectiva atacului asupra NATO atât de sinucigaşă pentru Kremlin, încât acesta să nu fie niciodată de acord cu acest lucru.

„Şi în al doilea rând, colaborarea cu regiunea Indo-Pacific – ceva ce preşedintele Trump promovează foarte mult. Pentru că avem această interconectare strânsă, lucrând împreună pe industria de apărare, inovaţie între NATO şi Indo-Pacific”, a adăugat secretarul general al NATO.