Update: Donald Trump ia în considerare o deplasare la Istanbul
Președintele american Donald Trump a afirmat că ia în considerare o posibilă deplasare joi la Istanbul, unde președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, o întâlnire pentru discuții de pace, potrivit agenției Reuters.
„Nu știu unde voi fi joi. Am atât de multe întâlniri, dar mă gândeam să mă duc efectiv acolo”, a declarat liderul de la Casa Albă într-o conferință de presă.
Trump și-a exprimat, de asemenea, convingerea că Rusia va consimți, în cele din urmă, la un armistițiu de cel puțin 30 de zile pe teritoriul Ucrainei.
Update: Emmanuel Macron intenționează să aibă o discuție telefonică cu Volodimir Zelenski
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni că intenționează să aibă noi convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, precum și cu alți lideri europeni. Declarația vine în contextul în care propunerea formulată de Statele Unite și de țările europene, privind un armistițiu necondiționat de 30 de zile adresat Rusiei, rămâne valabilă doar până luni seara, potrivit informațiilor transmise de AFP.
Liderul de la Paris a declarat că va avea, în cursul după-amiezii de luni, o discuție cu Volodimir Zelenski și cu ceilalți lideri europeni. El a precizat că „a fost stabilit cadrul” și că „lucrurile sunt clare”. Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la o unitate a grupului franco-italian de optică EssilorLuxottica, aflată la Wissous, în departamentul Essonne.
”Trebuie ca acum să fim raţionali toţi. Fie Rusia este serioasă şi vrea pacea, fie nu este serioasă şi trebuie să o sanţcionăm şi mai mult”, a declarat el.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, i-a solicitat luni președintelui rus Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, joi, la Istanbul. Propunerea vine în contextul în care liderul de la Kremlin a făcut apel la deschiderea unor negocieri directe între Moscova și Kiev.
”Am asistat în acest weekend, la Kiev, la o demonstraţie de forţă şi de unitate europeană, prin apelul unanim la un armistiţiu de 30 de zile fără condiţii, cu susţinerea Statelor Unite”, a declarat şeful diplomaţiei franceze într-o conferinţă de presă, în marja unei vizite la Pont-l’Évêque, în Calvados.
”Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, a prins mingea la fileu şi a propus să se ducă el însuşi la Istanbul. Îl îndemnăm acum pe Vladimir Putin să consimtă şi el”, a declarat ministrul francez.
La Londra, are loc o reuniune a mai multor miniştri de Externe din state europene, pe tema Războiului din Ucraina.
Ministrul francez de Externe a subliniat din nou că instituirea unui armistițiu reprezintă o condiție esențială înaintea începerii oricăror negocieri de pace în Ucraina.
”Evident, nu va exista nicio negociere a unei păci drepte şi durabile decât cu un armistiţiu, pentru că nu se poate negocia senin sub bombe şi atacuri cu drone”, a subliniat el.
Turcia îndeamnă Rusia să ajungă la un armistițiu cu Ucraina
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, face apel la Rusia și Ucraina să se întâlnească „cât mai rapid” și „să decreteze un armistițiu”, în contextul în care există posibilitatea ca liderii celor două țări să aibă o întrevedere joi la Istanbul, potrivit agenției AFP.
”Invităm părţile să se reunească cât mai rapid şi să decreteze un armistiţiu. Sperăm ca acest lucru să se întâmple şi acesta este lucrul la care muncim”, a declarat acesta în faţa presei.
Hakan Fidan și-a exprimat încrederea că un „compromis” poate fi atins „în următoarele zile”, chiar dacă între cele două părți aflate în conflict persistă în continuare divergențe.
”Cred că părţile vor ajunge la un compromis în zilele următoare”, a declarat acesta.
”Aşa cum ştiţi, ucrainenii vor mai întâi un armistiţiu, iar apoi negocieri, iar ruşii vor mai întâi negocieri şi apoi un armistiţiu, astfel încât situaţia se afl în impas”, a recunoscut şeful diplomaţiei turce.
”Această problemă trebuie să fie rezolvată”, a spus Fidan.
Update:
Kremlinul respinge ultimatumul occidental privind armistițiul din Ucraina
Rusia a reacționat dur la solicitările liderilor occidentali privind instituirea unui armistițiu necondiționat în Ucraina, calificând apelurile drept „ultimatumuri inacceptabile”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis luni că astfel de formulări nu sunt potrivite în dialogul cu Moscova.
„Nu puteți vorbi așa cu Rusia”, a transmis Dmitri Peskov.
Președintele Vladimir Putin a respins ideea de armistițiu impus și a propus, în schimb, discuții directe cu Ucraina pentru joi, o inițiativă susținută de președintele american Donald Trump.
Știrea inițială:
Germania dă ultimatum Moscovei un armistițiu de 30 de zile în Ucraina sau noi sancțiuni
Germania a lansat luni un avertisment categoric la adresa Rusiei, cerând un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, valabil imediat. Dacă Moscova nu răspunde pozitiv până la finalul zilei, Uniunea Europeană va începe pregătirile pentru adoptarea unui nou pachet de sancțiuni, a anunțat un purtător de cuvânt al executivului de la Berlin, scrie presa internațională.
Declarația survine într-un moment de intensificare a eforturilor diplomatice europene de a redeschide canale de negociere între Kiev și Moscova, în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în al patrulea an, iar linia frontului rămâne volatilă.
Germania vine după o vizită de două zile la Kiev
Avertismentul Germaniei vine după o vizită de două zile la Kiev, desfășurată în weekend, în care patru lideri europeni, printre care și noul cancelar german Friedrich Merz, au reafirmat sprijinul politic și militar pentru Ucraina. Potrivit declarațiilor oficiale, Berlinul consideră că președintele Volodimir Zelenski a făcut concesii majore în ultimele două săptămâni, arătând disponibilitate pentru un compromis politic.
„Președintele ucrainean a transmis clar că este pregătit să accepte un armistițiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, citat de agențiile internaționale.
Deși un acord de încetare a focului ar deschide calea reluării tratativelor de pace, Rusia nu a dat până acum semne că ar fi dispusă să își oprească ofensiva militară. Surse apropiate Kremlinului sugerează că Moscova consideră propunerea Berlinului drept „nerealistă”, în contextul în care trupele ruse continuă să avanseze în sud-estul Ucrainei.
Putin propune negocieri la Istanbul. Zelenski, dispus să participe
Ca alternativă la propunerea germană, președintele rus Vladimir Putin a lansat o contraofertă: organizarea unei runde de negocieri bilaterale Rusia–Ucraina, la Istanbul, în cursul zilei de joi. Liderul de la Kremlin nu a condiționat explicit aceste discuții de instituirea unui armistițiu, dar nici nu a exclus o eventuală pauză în lupte.
Într-un mesaj televizat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dispus să participe „personal” la întâlnirea propusă de Moscova, dar a reiterat că „încetarea focului trebuie să precede orice dialog constructiv”. Totuși, Berlinul a lăsat deschisă posibilitatea ca discuțiile de la Istanbul să aibă loc chiar și în lipsa unui armistițiu formal, dacă partea ucraineană va considera oportună această variantă.

Purtătorul de cuvânt de la Berlin a declarat că este „posibil” ca discuțiile să aibă loc chiar și în absența unui armistițiu, însă a subliniat că decizia finală îi revine președintelui Zelenski.
Miniștrii europeni se reunesc la Londra pentru a calibra răspunsul
În paralel, Marea Britanie găzduiește luni o reuniune de urgență a miniștrilor europeni de externe, cu scopul de a coordona un răspuns diplomatic și economic coerent în fața blocajului înregistrat pe frontul ucrainean.
Diplomați citați de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmă că viitorul pachet de sancțiuni ar putea include restricții suplimentare asupra sectorului energetic rusesc, dar și măsuri vizând companii implicate în aprovizionarea armatei ruse. În plus, unele state membre cer o reevaluare a relațiilor comerciale ale UE cu China, în contextul presupusului sprijin indirect acordat de Beijing Moscovei.
Pe măsură ce presiunea internațională asupra Kremlinului crește, ochii comunității internaționale se îndreaptă spre decizia pe care Moscova o va lua până la finalul zilei. Armistițiul propus de Germania ar putea reprezenta o ultimă șansă de reactivare a căii diplomatice, într-un conflict care a produs deja zeci de mii de victime și a redesenat arhitectura de securitate a Europei.