Războiul dintre YouTube și Rusia: Un festival al cenzurii și propagandei

„Greșesc grav cei ce cred că ar fi vorba aici doar de un război propagandistic ruso-german. În cauză sunt principii sacrosancte și, în fond, însăși democrația. Care depinde de circulația de informații necenzurate. O atare circulație neîngrădită îi deranjează tot mai clar pe protagoniștii vieții publice globale, nu doar pe propagandiștii ruși care au răspândit mult timp dezinformări pe varii teme”, conform dw.com

„Dezinformări există de când lumea și războaiele psihologice. După ce a părăsit ”raiul comunist”, generalul Pacepa a scris împreună cu profesorul american Ronald J. Rychlak o carte extrem de instructivă, intitulată ”Disinformation”, despre metodele de răspândire de informații false aplicate de polițiile politice totalitare de felul KGB-ului și Securității.

Care, spre a deruta, polariza și pulveriza societățile lumii libere și valorile lor tradiționale (pregătindu-le astfel pentru un regim totalitar) au obișnuit, decenii la rând, să difuzeze știri false, preparate și toxice, între altele antisemite, despre evrei, anticreștine, de pildă despre catolici, ori antiamericane, despre asasinarea fostului președinte John F. Kennedy.”

Youtube, antivacciniștii și puterea

„Mai nou, YouTube, care ține de Google, a închis contul fiului acestuia, Robert Kennedy junior, la prima vedere pentru că ar fi ”încălcat standardele comunității”, fiind un antivaxxer notoriu. Ceea ce pare a fi salutar. În fapt, net mai probabil, demersul, care a dus și la închiderea canalului Russia Today, are un cu totul alt fundal. Care e puterea și monopolul asupra ei.

Căci se știe, că informația e putere. Se mai știe că administrația Biden își dorește amplificarea notabilă a numărului americanilor vaccinați. Iar marile concerne Big Tech, în speță cele 4-5 concerne dominante în tehnologia informației, între care Facebook, Apple și Google, încearcă din răsputeri să fie pe placul guvernului american. De ce? Pentru a preîntâmpina ciuntirea vastei lor puteri globale, prin demult necesara reglementare a activitității lor, reglementare de natură să le spargă monopolul deținut în sfera circulației informațiilor.

Or, chiar și oamenii care, ca subsemnatul, sunt complet vaccinați și consideră utilă imunizarea prin vaccinuri, ar tebui să știe că e imprudent să salute un demers de cenzură, chiar și dacă nu ar fi complet netransparent, de vreme ce nu e clar defel cine anume decide la YouTube, la Google sau la alte concerne Big Tech ce anume pot sau nu pot afirma savanții sau oamenii simpli.

Pe de altă parte, chestiunea vaccinurilor și prezumtiva ”dictatură” bio-medicală acuzată de unii dintre cei care refuză vaccinarea anti-Covid nu reprezintă în context decât un câmp de bătaie secundar. Cum secundar, dar nu lipsit de importanță mare e și cel pe care se confruntă mai nou propaganda rusă cu Germania și cu jurnalismul german din Rusia, amenințat să tragă ponoasele actualului conflict.”

Războiul mediatic cu Rusia

„Care a luat proporții politice ruso-germane după ștergerea definitivă, de la 28 septembrie, a contului RT pe YouTube, iar Moscova nu s-a mulțumit să amenințe concernul american și global cu represalii, ci amenință cu vindicta. Șefa postului rusesc, Margarita Simonyan, a acuzat Germania de a fi declanșat un ”război mediatic” antirus, cerând Kremlinului adoptarea de contramăsuri. La rândul ei, diplomația rusă a lansat învinuiri de lansare a unei ”agresiuni informaționale fără precedent”, în contextul în care guvernul german i-ar fi ”stigmatizat” ani la rând pe corespondenții RT și massmedia care nu se conformează pozițiilor oficiale ale Berlinului.

Într-adevăr, atât Russia Today cât și campaniile sistematice de dezinformare rusești au intrat de mult în vizorul oficialităților și serviciilor de contraspionaj germane, fiind, pe drept, considerate ”o amenințare” la adresa ordinii și securității publice ale Republicii Federale.”

Sursă foto: Dreamstime