„YouTube a avut mereu politici comunitare clare care subliniază ce anume permite platforma. Rt.(canalul în limba germană) a primit un avertisment pentru conținuturi care încălcau politica noastră de dezinformare. În timpul acestei suspendări, au încercat să eludeze măsura folosind un alt canal. Rezultatul fiind că ambele canale au fost închise pentru încălcarea condițiilor de furnizare a serviciului YouTube „, a raportat un purtător de cuvânt al platformei californiene, scrie Rainews.

Russia Today este o rețea internațională de televiziune controlată și finanțată de statul rus, care difuzează, contra cost, canale TV destinate publicului din afara Rusiei și care în plus, oferă conținut Internet în limbile engleză, spaniolă, franceză, germană, arabă și rusă. 

Reacțiile rusești 

Kremlinul a reacționat imediat la închiderea canalelor anunțând represalii: autoritatea pentru comunicare, tehnologii și confidențialitate (Roskomnadzor), a anunțat că a trimis o scrisoare companiei cu sediul în Mountain View prin care „cere ca toate restricțiile să fie eliminate cât mai curând posibil”, specificând că blocarea acestora „încalcă principiile informației gratuite și reprezintă un act de cenzură a presei rusești”. În cazul în care cererile ar fi ignorate, Moscova ar recurge la legislația federală care „prevede măsuri de restricție totală sau parțială” a platformei.

Inițiativele luate de YouTube vizavi de canalul TV Russia Today au fost condamnate de autoritățile de la Kremlin, prin intermediul purtătorului de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov: „Există semne clare că legile Federației Ruse au fost încălcate și au fost încălcate într-o maniera foarte brutală, pentru că, desigur, acest lucru are de-a face cu cenzura, prin obstrucționarea diseminării informațiilor de către mass-media”, a spus Peskov, citat de agenția Tass. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a definit decizia drept „un război informațional”, adăugând că va bloca mass-media germană în Rusia. „Acesta este un adevărat război mediatic declarat de Germania împotriva Rusiei”, a postat pe Twitter directorul RT Margarita Simonyan.

Pentru autoritățile ruse, „prin acțiunile lor, platforma de internet americană și autoritățile germane au privat 700.000 de telespectatori germanofoni”, acesta ar fi numărul abonaților la canalele RT în cauză, de „sursa de informații aleasă”.

Guvernul german: teoria conspirației 

„Aceasta este o decizie luată de Youtube care nu are nimic de-a face cu guvernul german”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, comentând suspendarea de către Youtube a canalelor Russia Today.

„Luăm act de acest lucru.” Ideea potrivit căreia inițiativa Youtube împotriva Russia Today ar avea legătură cu executivul german este rezultatul „unei teorii a conspirației”: „Nu a existat niciun atac la nivel de stat împotriva presei ruse” – spune purtătorul de cuvânt.