Agitație imensă în aceste zile la Bruxelles pentru ocuparea funcțiilor cheie la organismele europene. Fostul premier, Dacian Cioloș, a uimit pe toată lumea cu ultimul său discurs. Când a venit vorba despre funcția de procuror șef european, Cioloș nu i-a rostit numele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, socotită favorită certă pentru ocuparea acestei funcții.

Asta s-a întâmplat la doar o zi după ce eurodeputații USR-PLUS au spus că vor susține candidatura Laurei Codruța Kovesi la sefia parchetului European. În calitate de lider al grupului Renew Europe, Cioloș a susținut un discurs în Parlamentul European cerând finalizarea procesului, fără a menționa însă și numele candidatei din România. 

„Trebuie să încheiem cât mai rapid procesul de desemnare a procurorului european. Am așteptat prea mult pentru asta. Această instituție trebuie să fie funcțională pentru a proteja interesele financiare ale UE de corupție”, a spus Cioloș, fără a face vreo referire la Kovesi, candidatul susținut și validat de Parlamentul European pentru negocierile cu Consiliul, conform hotnews.ro.

Cioloș a menționat anterior că, după negocierile pentru funcțiile de top din UE, Estul a rămas nereprezentat.

Cu doar o zi înainte, USR-PLUS promitea susținerea lui Kovesi în toate negocierile. „Ținând cont că în acest moment candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de Procuror șef european este blocată in Consiliu, considerăm că susținerea Parlamentului pentru această candidatură, cu toată forța noului mandat, este esențială. Alianța 2020 USR PLUS va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează această candidatură ca o necesitate atât pentru o reprezentare a României și a Europei de Est la vârful instituțiilor europene cât și ca o datorie de onoare a eurodeputaților noștri”, se arata în mesaj.