Printre exemple se numără Laura Codruța Kovesi pe care a susținut-o la șefia Parchetului European, în detrimentul unui candidat francez, Dacian Cioloș pentru șefia grupului politic Renew Europe din Parlamentul European și nu în ultimul rând bulgăroaica Kristalina Georgieva pentru șefia FMI. Toate aceste decizii nu sunt întâmplătoare spune Politico.

Macron vrea să transforme Franța într-un jucător important în Europa Centrală și de Est. Regiunea este dominată puternic de Germania din punct de vedere economic și de SUA din punct de vedere strategic.

Unul dintre scopurile pe termen lung ale lui Macron este spargerea duopolului politic populari – socialiști care a condus UE în ultimele decenii. Acesta a reușit o primă breșă după ce Renew Europe, construit în jurul partidului său, a devenit parte a coaliției politice care conduce de facto Parlamentul European.

Macron caută în Europa de Est sprijin pentru crearea unui al treilea pol major de putere în Europa. Din punct de vedere economic Franța va urma exemplul Germaniei.

Președintele francez trebuie să elimine două mari suspiciuni în Europa de Est. În primul rând suspiciunea din regiune în privința relațiilor sale apropiate cu Rusia. În al doilea rând dorința lui Macron de a proiecta o integrare europeană pe mai multe viteze, idee respinsă categoric de la Sofia la Varșovia și de la București la Budapesta.