Klaus Iohannis: Prognozele economice sunt optimiste. Șeful statului a subliniat importanța economiștilor și a contabililor pentru economia românească.

Iohannis a scos în evidență necesitatea asigurării unei educaţii economice şi financiare solide.

Klaus Iohannis: Prognozele economice sunt optimiste. ”Ne dorim investiții consistente”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

„În prezent, prognozele economice sunt dintre cele mai optimiste, însă provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc. Ne dorim reforme echilibrate şi investiţii consistente, pentru a obţine beneficii concrete şi rezultate exacte, precum munca depusă de contabili în economia noastră.

Cu toţii cunoaştem importanţa rolului pe care economiştii, dar şi contabilii îl au în fundamentarea politicilor economice, în consolidarea disciplinei financiare sau în asigurarea transparenţei şi a predictibilităţii de care economia are nevoie”, afirmă şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în deschiderea evenimentului „Ziua Naţională a Contabilului Român, ediţia a XVII-a. Centenarul profesiei contabile reglementate în România”.

El menţionează necesitatea asigurării unei educaţii economice şi financiare solide.

”Sunt necesare eforturi comune”

„Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune ale statului, ale universităţilor şi ale mediului de afaceri pentru dezvoltarea unor programe de studii cât mai competitive, adaptate realităţilor”, spune Iohannis.

Şeful statului subliniază că mediul de afaceri are nevoie de sprijinul contabililor pentru a putea recupera neajunsurile create de recenta criză, dar şi pentru a accesa fondurile europene.

„Contextul pandemic demonstrează, încă o dată, cât de importantă este tranziţia digitală pentru susţinerea unui mediu de afaceri performant. Digitalizarea şi tehnologia informaţiei îşi fac simţite prezenţa în fiecare profesie, aducând noi beneficii şi oportunităţi.

Profesia dumneavoastră trebuie să fructifice cât se poate de mult avantajele digitalizării, globalizării şi externalizării serviciilor-suport şi să se adapteze constant la inovaţiile care ne schimbă deja perspectivele şi modul de lucru.

Mediul de afaceri din România are nevoie, în continuare, de sprijin din partea specialiştilor din profesia dumneavoastră, pentru a putea recupera neajunsurile aferente recentei crize, pentru a putea accesa eficient fondurile europene fără precedent alocate ţării noastre, investiţii prin care să schimbăm direcţia de politică economică şi de dezvoltare a României”, arată Iohannis.

El apreciază în mod deosebit sprijinul pe care contabilii din toată ţara l-au acordat mediului de afaceri în anul pandemiei.

”2020, o criză fără precedent”

„Măsurile economice de tipul schemei de şomaj tehnic sau al programului redus de lucru Kurzarbeit constituie doar câteva exemple în privinţa cărora companiile au avut nevoie de sprijinul dumneavoastră. În acest sens, doresc să subliniez rolul şi responsabilitatea deosebită pe care le aveţi în asigurarea unui climat economic eficient”, spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis mai afirmă că, de la înfiinţare şi până în prezent, CECCAR a evoluat consecvent în direcţia profesionalizării activităţilor contabile din România.

„Într-o lume în continuă schimbare, membrii CECCAR au înţeles să se adapteze în permanenţă, pentru a răspunde în mod adecvat exigenţelor profesiei. Economiile tuturor statelor au traversat în 2020 o criză fără precedent, ale cărei cauze au fost de ordin sanitar şi nu economic. Criza a adus noi provocări şi a marcat nevoia de stabilitate şi rezilienţă la nivel mondial.

Astfel, profesia dumneavoastră a căpătat o şi mai mare importanţă. Activitatea pe care o desfăşuraţi cu dedicare şi seriozitate s-a aflat într-o continuă profesionalizare, însă în ultimul an şi jumătate aţi demonstrat capacitatea deosebită de adaptare a unei profesii cu o lungă tradiţie.

Aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea CECCAR este un moment potrivit nu doar pentru bilanţ.

Vă încurajez să priviţi spre viitor, spre provocările cu care profesia de contabil şi profesiile economice, în general, se vor întâlni în perioada următoare şi să acţionaţi cu ambiţie şi determinare”, afirmă Iohannis, în mesaj.