România îşi exprimă solidaritatea cu Croaţia, după cutremurele care au lovit ţara din Balcanii de Vest, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic (premierul croat – n.r.) disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie”, a transmis şeful statului, pe platforma de socializare.

Cutremurul a provocat mai multe victime

Seismul, care a survenit la ora locală 12:19 la o adâncime de 10 kilometri, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Herţegovina şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă, iar alimentarea cu energie electrică a suferit întreruperi.

Cel puţin cinci oameni au murit în puternicul seism produs marţi la prânz în Croaţia.

O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.

Alţi patru oameni – un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său – şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic.

O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici.

Nu se ştie deocamdată dacă printre victime nu sunt şi persoane care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea cutremur.

Cel mai grav afectate sunt oraşele Petrinja şi Sisak (circa 24.000, respectiv 47.000 de locuitori). „Majoritatea clădirilor sunt neutilizabile”, a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic, în cursul unei vizite la Petrinja.

La Sisak, acoperişul spitalului orăşenesc s-a prăbuşit.

Printre cei salvaţi se numără şapte ingineri care au fost îngropaţi sub dărâmăturile unei clădiri din Petrinja pe care o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de cutremurul cu magnitudinea 5 produs luni dimineaţa în aceeaşi zonă.

Ministerul croat de Interne a făcut apel la cei care locuiesc în clădiri cu semne de avarie să le părăsească fără întârziere.

Până marţi, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani din Croaţia a fost cel cu magnitudinea 5,3 produs pe 22 martie la Zagreb, pagubele în urma acestuia fiind estimate de autorităţile croate la 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari).

Marţi, primarul capitalei croate, Milan Bandic, a declarat că, „din fericire”, în oraş nu există victime, iar pagubele sunt „de 20 de ori mai mici” decât în martie.