UPDATE: Un copil a murit, mai multe persoane rănite, pagube materiale semnificative

O fetiţă şi-a pierdut viaţa în seismul care a lovit marţi centrul Croaţiei, a anunţat premierul croat Andrej Plenkovic, care s-a dus să viziteze locul catastrofei, transmit AFP, Reuters şi Hina.

„Am fost informaţi că o fetiţă a murit (…). Nu avem informaţii privind alte victime”, a declarat Plenkovic presei locale.

Mai multe persoane au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate.

Croația a fost lovit de un cutremur devastator. Puternicul seism a avut magnitudinea 6,4 și s-a produs marţi în oraşul Petrinja. Imaginile de la faţa locului arată oameni salvaţi de sub dărâmături şi clădiri prăbuşite, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Primele informații oficiale

Potrivit informațiilor transmise de postul de televiziune N1, epicentrul s-a aflat în oraşul Petrinja, aflat la 50 de kilometri distanţă de capitala Zagreb. Jurnaliștii au arătat imagini cu echipe de intervenţie care salvau un bărbat şi un copil de sub dărâmături. Alte imagini arătau case cu acoperişurile dărâmate, iar un reporter a comentat că nu se ştie dacă există victime sub dărâmături.

Conform datelor furnizate, mai multe persoane au fost rănite și există ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja. Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24 sata că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.

Numeroase victime

Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.

Seismul, care a survenit la ora locală 12.19 la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă, iar alimentarea cu energie electrică a suferit întreruperi.

Autorităţile din Slovenia învecinată au decis ca măsură de precauţie oprirea singurei centrale nucleare din ţară, aflată la Krsko, la circa 100 km de epicentru.

Seismul de marţi vine după cel cu magnitudinea 5.2 produs tot în apropiere de Petrinja, soldat cu pagube materiale minore. În martie, un alt seism cu magnitudinea 5.3 a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 27, la Zagreb.