Între 23 decembrie şi 8 ianuarie, oamenii nu vor putea să-şi părăsească cantoanele de reşedinţă, a declarat vineri, la Zagreb, ministrul de interne croat Davor Bozinovic. Singurii care fac excepţie sunt lucrătorii cu profesiuni considerate esenţiale. Maximum zece persoane din cel mult două gospodării pot participa la petrecerile private de Crăciun.

Restricţiile asupra serviciilor religioase vor fi într-o oarecare măsură relaxate în timpul sărbătorilor. Până acum, maxim 25 de persoane puteau participa la slujbe, indiferent de mărimea bisericilor.

Undă verde la intrat în biserică

De Crăciun şi în Ajunul Crăciunului este acum permis ca în biserică să intre câte persoane este posibil cu condiţia ca fiecărui participant la slujbă să i se asigure un spaţiu de 7 metri pătraţi.

Croaţia are o populaţie de puţin peste 4 milioane de locuitori şi este împărţită în 20 de cantoane plus capitala Zagreb.

Pandemia a lovit puternic Croaţia. Centrul european de prevenire şi control ale bolilor (ECDC) a estimat numărul oamenilor care au contractat COVID-19 în ultimele două săptămâni la 49.274, ceea ce înseamnă o rată de 1.214 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.

Mai multe țări europene impun restricții de sărbători

Germania este închisă de miercuri, 16 decembrie, până pe 10 ianuarie. Confruntată cu un al doilea val epidemic mult mai puțin controlat decât în ​​primăvară, Germania impune acum închiderea afacerilor considerate „neesențiale” până pe 10 ianuarie. Anunțul a venit ca un șoc într-o țară în care afacerile nu fuseseră închise de la primul val al pandemiei din primăvară.

În Luxemburg, s-a impus o carantină în timpul sărbătorilor între orele 23:00 și 06:00. Oamenii vor putea primi doi invitați pentru sărbătorile lor de sfârșit de an.

Pub-urile și restaurantele din Londra sunt obligate să-și închidă ușile miercuri, 16 decembrie, pentru a treia oară de la începutul pandemiei de coronavirus. Capitala britanică și părți din sudul Angliei se încadrează la cel mai înalt nivel de alertă și restricții.

Magazinele „neesențiale” şi şcolile rămân deschise. Reuniunile de familie vor fi permise de Crăciun în Marea Britanie, un armistițiu mult așteptat de britanici. Membrii din trei gospodării se vor putea reuni pentru maximum cinci zile, în perioada 23-27 decembrie, iar familiile se vor putea deplasa în țară.