Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj video în cursul zilei de luni, în cadrul celei de-a patra ediții a Forumului Mondial al Tineretului.

În clipul video transmis, șeful statului a vorbit despre situația tinerilor de acum adăugând faptul că „trebuie să înțelegem pe deplin rolul esențial al tinerelor generații în modelarea dezvoltării societăților noastre și în găsirea de soluții la provocările actuale”.

„Auzim adesea că tineretul reprezintă viitorul nostru. Trebuie să înțelegem pe deplin rolul esențial al tinerelor generații în modelarea dezvoltării societăților noastre și în găsirea de soluții la provocările actuale”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a mai precizat că în contextul tuturor provocărilor actuale, Guvernul României pregătește o nouă Strategie Națională pentru Tineret 2022-2027, axată pe emanciparea tinerilor, educație, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și participarea activă a acestora la viața economică, socială, culturală și politică.

În același timp, șeful statului a mai amintit și de faptul că România a susținut Strategia Uniunii Europene pentru Tineret 2019-2027 și participarea activă a tinerilor la Conferința privind Viitorul Europei.

Klaus Iohannis, mesaj pentru tinerii din România

El a mai prezentat și prioritățile pe care tinerii doresc ca Uniunea Europeană să se concentreze. Mai exact este vorba despre educația și competențele, în principal competențele digitale: protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice; ocuparea forței de muncă; gestionarea migrației.

Klaus Iohannis a mai ținut să sublinieze și faptul că România își va aduce, totodată, contribuția la Anul European al Tineretului 2022, cu proiecte concrete și dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară.

Totodată, președintele a adăugat că este nevoie de o educație de calitate la nivel primar și totodată de oportunități de angajare pentru fiecare persoană în parte.

„Doresc să subliniez rolul major al tinerilor în eforturile de construire și menținere a păcii, ca un drept și un imperativ democratic menite să facă societățile noastre mai incluzive. România apreciază reziliența tinerilor în înfruntarea conflictelor și a violenței.

Tinerii luptă pentru pace și ar trebui să li se ofere oportunități semnificative de a juca un rol în acest domeniu. Acest lucru necesită sisteme politice incluzive, educație de calitate la nivel primar, secundar și terțiar, inclusiv în adăposturile pentru refugiați și strămutați, precum și oportunități de angajare demne”, a mai spus președintele.

De menționat este faptul că Forumul Mondial al Tineretului a devenit un element important al mișcării internaționale de tineret, oferind tinerilor o platformă importantă de implicare civică, în condițiile în care generațiile tinere, ca și noi toți, se confruntă cu consecințele pandemiei, precizează Administrația Prezidențială.