Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis, la Reşedinţa Patriarhală.

Potrivit Agenţiei de Presă Basilica a Patriarhiei Române, nu s-au oferit detalii publice despre discuţiile purtate, transmite Agerpres.

“A fost o vizită firească la început de an, o întâlnire oficială în spiritul dialogului dintre două instituţii importante ale societăţii româneşti pe temele actuale ale acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, conform sursei citate.

Bănescu nu a luat parte la întâlnire.

“Preşedintele însuşi nu a făcut nicio declaraţie în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituţional, ci şi pe cel interpersonal al acestei întâniri”, a afirmat Vasile Bănescu.

Patriarhul şi preşedintele s-au mai întâlnit public în luna martie a anului trecut, atunci când Klaus Iohannis a primit Premiul European “Coudenhove-Kalergi”, mai informează Basilica.

Lăcașurile de cult primesc mai puțini bani în 2021

Amintim că, suma alocată de la buget pentru lăcașurile de cult este de doar 28 de milioane lei, aceasta fiind cu 88,7% mai mică decât în 2020, după cum transmite hotnews.ro.

„Programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activitatii unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.”

Cu toate acestea, contribuția statului la salarizarea personalului de cult ar urma să crească cu 2,36%, anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021.

De asemenea, alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic vor crește cu 33% față de 2020, până la suma de 8,83 milioane lei, mai transmite sursa citată.