Liderul USR, Dacian Cioloş, a transmis luni seară că „liberalismul a dispărut în PNL”. Mai mult, promite că USR va „contura” ideea de liberalism „împreună cu ce a mai rămas din PNL”. De asemenea, acesta a explicat motivul pentru care nu a participat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care îl acuză de o cumetrie, asta după ce negocierile între liberali și social-democrați erau deja încheiate. Mai mult, au fost trimise săgeți și către Marcel Ciolacu cu privire la ideea de „oameni de stat”.

Acuzații dure aduse de Cioloș după înțelegerea dintre PNL și PSD

Cioloș a fost invitat luni seară la B1 TV, unde a explicat că PNL a pierdut din negocierile pentru formarea noii coaliţii. Practic, în afară de un premier „pe care l-a împins în faţă domnul Iohannis” liberalii au pierdut ministere importante, cum ar fi cel al Finanţelor Publice și o serie de ministere cu bugete mari „de care s-au tot plâns că au fost la USR” şi care acum au ajuns la PSD.

„Eu sunt curios să văd ce va mai rămâne din PNL, cum o să-şi pună în aplicare politicile liberale, între ghilimele. Din păcate, constat că liberalismul a dispărut în PNL. O să-l conturăm noi, la USR, împreună cu ce a mai rămas din PNL, ca să venim cu o propunere alternativă pentru 2024”, a mai transmis Cioloş.

Negocierile n-ar fi nici în interesul României, nici al liberalilor

Liderul USR plus mai spune că „însăşi conducerea PNL-ului a dat în partid prin felul în care a ales să conducă aceste negocieri”, explicând că negocierile cu PSD nu sunt nici în interesul României şi nici măcar în interesul liberalilor. Cioloş a spus și motivul pentru care USR nu a mers la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Păi când se ştia deja care e guvernul, care va fi premierul, care e majoritatea, asta nu mai sunt consultări”.

„Astăzi nu au mai fost consultări, a fost o consfinţire a unei cumetrii pe care domnul preşedinte a năşit-o. (…) Consultări le-a ţinut cu preşedinţii partidelor care au format majoritatea, astăzi nu mai erau consultări şi ce am avut noi de spus susţinătorilor noştri, alegătorilor, am spus-o, nu mai era nevoie să mergem acolo pentru că decizia era luată deja”, a adăugat Cioloş.

Cioloș a mai fost întrebat dacă USR îşi reproşează ceva cu privire la faptul că s-a ajuns în situaţia politică actuală. Preşedintele USR a explicat că asocierea cu PSD „este o alegere a PNL-ului”, amintind că USR a fost dispusă să refacă alături de PNL şi UDMR coaliţia de dreapta, transmite news.ro.