Consultările iniţiate Klaus Iohannis cu partidele de Opoziţie, pe tema situaţiei din justiţie, încep joi la Palatul Cotroceni, acolo unde sunt aşteptate delegaţiile PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. Preşedintele a trimis, încă de săptămâna trecută, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din justiţie.

Consultările au loc joi şi vineri, iar fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Joi, consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PNL, întâlnirea fiind programată să dureze o oră. De la 16.00 este programat USR, iar la 16.45 urmează PMP, la 17.30 – UDMR şi la 18.15 –  Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, consultările ar urma să înceapă la ora 11.00, cu PSD, şi să continue la 12.00 cu delegaţia ALDE.

Dragnea a anunţat deja că nu va merge la discuţii, dar că PSD va fi reprezentat de o delegaţie formată din trei membri.

„Eu sigur nu merg, dar de la noi de la partid o să meargă. Nu-mi place personajul”, a spus şeful PSD.

Surprinzător este faptul că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus deja că nu va onora invitaţia la consultări, motivând faptul că preşedintele nu este interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor.

„Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum care are ca temă principală justiţia, integritatea, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie acum se tot discută şi se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut şi alte teme cu care vin reprezentanţii partidelor. Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este cel puţin ciudat. Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bine-veniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare”, a precizat Klaus Iohannis miercuri, explicând că are foarte multă deschidere pentru consultările cu partidele şi că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu preşedintele României.